• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic.rs

11.03.2021

18:16

CRVENI, ŽUTI ILI ZELENI PAKET MERA?! Krizni štab sutra seče, na stolu su OVE TRI OPCIJE!

Društvo

CRVENI, ŽUTI ILI ZELENI PAKET MERA?! Krizni štab sutra seče, na stolu su OVE TRI OPCIJE!

Podeli vest

U Republici Srbiji do 15 časova 11. marta 2021. godine registrovan je ukupno 503.291 slučaj kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 17.049 osoba od kojih je 4.595 pozitivno. U poslednja 24 sata preminule su 24 osobe. Krizni štab sutra u 11 časova razmatraće na sednici nove mere u borbi protiv koronavirusa

Krizni štab bi još jednom trebalo da detaljno razmotri epidemiološku situaciju, a stanje na terenu ne "miriše" na dobro.

Koje opcije su u igri

Konačna odluka Kriznog štaba trebalo bi da bude poznata sutra, ali kako sada stoje stvariu opticaju tri seta mera, od blažih ka težim - crvena, žuta i zelena.

Na stolu će nesumnjivo biti radno vreme kafića, prodavnica, ali i eventualni dalji prelazak više đaka na onlajn, prelazak državnih firmi na rad o kuće, pa čak i promena na granicama gde bi se tražio PCR test i za ove koji dolaze iz šest zemalja za koje sada ne treba (Albanija, Bugarska, Mađarska, Crna Gora, BiH i Severna Makedonija).

KORONA DRAMA U SRBIJI! PREMINULE ČAK 24 OSOBE! JOŠ 4.595 NOVIH SLUČAJEVA! NA RESPIRATORIMA 213 PACIJENATA!

Ipak, po svemu sudeći, policijski čas i vanredno stanje nisu opcija. Ekonomsko-politički deo Kriznog štaba je prevagnuo u svojim argumentima da bi takva vrsta "zaključavanja" Srbiju previše koštala.

To je objasnio i prenkoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je izjavio da bi svaki dan zaključavanja državu košao oko 190 miliona dolara, a po toj računici sedam dana lokdauna koliko traže lekari bilo bi oko 1,35 milijardi.

Foto: Tanjug

Najstroži set mera iliti simbolično nazvana crvena koverta podrazumevao bi u ovim uslovima najstrožu opciju i onu za koju agituje medicinski deo Kriznog štaba već danima.

Crvena opcija

Crvena opcija za koju se zalažu lekari podrazueva potpuno zatvaranje svih radnji osim prehrambenih na sedam do deset dana. Svi đaci osnovnih škola, uz već “iseljene” srednjoškolce, bi prešli na onlajn nastavu, a i svi zaposleni u državnim firmama bi prešli na rad od kuće ako je to moguće.

KO JE PROTIV VAKCINE, TAJ JE PROTIV ŽIVOTA! Dr Marija Zdravković: Ko ne veruje u koronu, nek se slobodno javi da volontira u kovid bolnici!

Zelena opcija

Zelena opcija za koju se zalaže privreda i koja je bila u primeni prošlog vikenda podrazumevala bi zatvaranje svih prodavnica, sem prehrambene robe, ali samo za vikend. Srednjoškolci bi nastavili još jednu nedelju na onlajn nastavi, ostali bi išli po dosadašnjem sistemu. Verovatno bi se pojačala i kontrola po skijalištima, ali i po gradovima u kafićima, restoranima i noćnim klubovima.

Žuta opcija

Žuta opcija predstavlja kompromisno rešenje između ove dve strane. Pa tako ovo srednje rešenje predlaže vikendom zatvaranje svih radnji sem prehrambenih, ostalim danima mogu biti otvorene do 14.00 ili 17.00. Đaci od petog do osmog razreda, uz već “iseljene” srednjoškolce, prešli bi na onlajn nastavu. A uz ovo rešenje moguće je i ukidanje dozvole da se iz šest okolnih zemalja u Srbiju može ući bez PCR testa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mica Haubica

pre 3 godine

što više vakcinisanih, sve više stradalih! Nešto tu nije u redu?

Djole

pre 3 godine

Počnite narodu umesto šećerne vodiče da dajete vakcine a ne da izmišljati razne torture! Ja sam i vakcinisan i revakcijisan knezom ali isto važi i za fajzera i četri nedelje od revakcinacije nemam anti tela sem ako se računa 1,6 anti tela kao da sam zaštićen! Neki su kod fajzera imali bukvalno 0 NULA anti tela! Zato svi sugerišu da naron ne proverava anti tela! Dosta bre više lagana

Stevan

pre 3 godine

Stop Korona diktaturi, sve što pričaju i rade ni pas sa maslom ne bi pojeo. Treba svako da se štiti od svih virusa pa i tog KOVIDA ali ograničenja slobode je nacistička strategija. Za zaštitu postoje više načina, ko je bolestan neka se ne kreće gde ima mnogo ljudi, neka smanji kontakte sam-to mu je u interesu, ko hoće neka primi vakcinu i ne može mu ništa onaj koji neće da je primi i zarazio se i tako logično je teko život i do sada vekovima

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija