• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

15.03.2021

10:02

OVE ČAJEVE JE NAJZDRAVIJE POPITI UJUTRU! Gastroenterolog Perišić otkriva blagodeti ovog napitka, ali i JEDNU GREŠKU KOJU MNOGI PRAVE!

Društvo

OVE ČAJEVE JE NAJZDRAVIJE POPITI UJUTRU! Gastroenterolog Perišić otkriva blagodeti ovog napitka, ali i JEDNU GREŠKU KOJU MNOGI PRAVE!

Podeli vest

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić govorio je o efektu kafe i čaja, kao i greškama koje ljudi prave kada stavljaju limun u tople napitke

"Engleski čaj pravi bolje raspoloženje od kafe ujutru", rekao je prof. dr Vojislav Perišić gostujući na Prvoj televiziji. 

Računa li se kafa ili čaj kao da smo popili vodu, u čemu je razlika, objasnio je doktor koji nam je ranije rekao kako se kafa pretvara "u otrov".

"I moja žena radi od pola 4 ujutru, ali ne pije vodu nego kafu ili čaj. Moj bi savet bio u ovo vreme kovida, treba da izaberemo koji čaj da pijemo. Engleski, koji je u pogledu kofeina kao 60 odsto kafe, a ima predivnu aromu, treba ujutru i pomirisati nešto lepo, pomirišite čaj i osobu koju volite, to je endogena stimulacija", rekao je on.

"Miris čaja budi jako lepe asocijacije, prijatne, to je vrlo značajno. Pola sata pre obroka popiti lep čaj, bez limuna, ne stavljajte ga unutra! Vitamin C je neotporan na temperaturu, ne možemo vitamin C u vrelu šolju čaja da stavimo, uništiće ga", kazao je gastroenterolog.

Kada je u pitanju najzdravija sorta čaja, on preporučuje engleski i zeleni.

"Ako uzimamo crni, engleski, on ima jako mnogo antioksidanasa, a još više ga ima u zelenom čaju, koji pritom nema kofein. Japanci ga piju stalno, a ne boluju od mnogih bolesti, živeo sam u Japanu tri i po godine i gledao sam šta jedu i piju", rekao je on.

Foto: printscreen TV Prva

Ujutru treba popiti crni ili zeleni čaj

 

Da li bi trebalo popiti čaj odmah ujutru čim ustanemo, koliko je dozvoljeno dnevno?

"Pre svakog obroka šolja čaja, i još dve između, to mu dođe na pet šolja čaja. Ako pijemo crni čaj, to je oko 250 miligrama kofeina, to je daleko ispod preporučene doze koju bismo dobili u kafi. Šolja crnog čaja ima oko 50 miligrama kofeina", rekao je prof. dr Perišić.

Što se kafe tiče, 400 miligrama kofeina dnevno je bezbedno, što je šest šolja! Zvuči previše, a profesor doktor je rekao da ih pije 12!

"Nemam visok pritisak, i sigurno neću dobiti rak debelog creva niti Alchajmerovu bolest. Ko pijucka kafu, to smanjuje i štetan efekat alkohola na jetru", rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija