• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.M.

15.03.2021

12:40

SRBI ĆE MOĆI DA PUTUJU U EU BEZ KOVID PASOŠA! Država će vakcinisanim građanima izdavati potvrde o prisustvu antitela u roku od 90 minuta!

Društvo

SRBI ĆE MOĆI DA PUTUJU U EU BEZ KOVID PASOŠA! Država će vakcinisanim građanima izdavati potvrde o prisustvu antitela u roku od 90 minuta!

Podeli vest

Srbi će moći moći da putuju u zemlje Evropske unije i bez kovid pasoša, jer će država vakcinisanim građanima izdavati potvrde o prisustvu antitela u roku od svega 90 minuta

Šokantan predlog Brisela da kovid pasoši važe samo za vakcinisanje cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) uzbunio je javnost u Srbiji zbog toga što se ruska i kineska vakcina ne nalaze na spisku odobrenih, a upravo je nju primio ubedljivo najveći broj naših građana.

 

Međutim, predsednik Aleksandar Vučić poručio je građanima da ne brinu, pošto smatra da ta odluka uopšte neće ni biti doneta.

- Kako su mislili da imamo kovid pasoše, a nijednu nam vakcinu nisu dostavili? Ne možete da zabranjujete nekome kretanje i da stavljate zastave ispred vakcina. Takav stav EU nije fer jer je reč o dobrim vakcinama. Neka se građani Srbije ne brinu. Izdavaćemo testove za dva sata da bi mogli da putuju bez ikakvih problema. Izdavaćemo potvrdu za antitela koju ćete moći da uradite jednom i važiće vam za narednih mesec ili dva. Sa PCR testom će ići oni koji ne žele da prime vakcinu - rekao je predsednik Vučić.

Vakcine koje su odobrene u EU:

* "Fajzerova"
* "Astra Zenekina"
* "Modernina"
* "Džonson i Džonsonova"

 

Predsednik "Jute" Aleksandar Seničić objašnjava da, čak i ako se donese ova odluka, neće biti obavezujuća, već će to biti samo preporuka zemljama članicama, koje će same odlučivati da li će je prihvatiti ili ne.

- Turisti iz Kine i Rusije su veoma značajni, pa je ovo teško održivo rešenje. Grčka i Bugarska svakako imaju interes da prihvate turiste vakcinisane bilo kojom vakcinom, što verujem i da će uraditi. U krajnjem slučaju, čak i ako ne prihvate, situacija nije tragična, zato što će oni svakako prihvatati antigenske testove, koji su jeftini - kaže on.

Seničić je istakao i da su pregovori sa Grčkom pri kraju i da bi trebalo već krajem marta da se potpiše sporazum između naše i te zemlje kojim će biti definisano pod kojim uslovima građani mogu da prelaze granicu.

- Za sada se veruje da će Grci prihvatiti naše digitalne sertifikate o vakcinaciji i nadam se da će tako i ostati, uprkos odluci Evropske unije - rekao je Seničić.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Aleksandar Seničić

Predlog za uvođenje kovid pasoša za slobodno kretanje unutar EU biće zvanično iznesen 17. marta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vns

pre 3 godine

Zašto niko ne objasni kako to da se mnogi razboljevaju/umiru posle primljene vakcine..

Realno

pre 3 godine

Kako mogu izadavati potvrde o antitelima bez testa?

Djole

pre 3 godine

Aj nelupajte. Ja posle cetri nedelje od revakcinacije Sinofar vakcinom imam 1.6 anti tela niko u mojoj okolini nema vise od 2 anti tela. Aj da se malo lazemo.

Vesna

pre 3 godine

Баш ме брига за ковид пасоше и шта Европа признаjе. За мене су они сатанисти и да ми плате нечу крочити на ньихову териториjу. Желим да Србиjа све вакцине не зависно од ковида за своjе потребе сама производи или увезе из Русиje. Некад смо имали Торлак и све jе било ок , хочу нови Торлак где че европльанима бити забраньен приступ. Веруjте мука ми jе више од Европске униjе.

jelena

pre 3 godine

Obezbedite nam nacin da se zastitimo. Mesec dana posle druge doze Sinofarma nemam antitela, analiza radjena u Inepu, znam jos dosta takvih slucajeva. Sta je predvidjeno u ovakvim situacijama? Treca doza? Koje vakcine? Imate gradjane koji ne zele da se vakcinisu i nas koji hocemo ali nesto nije u redu. Naglasavam da sam dobrog zdravlja

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17