• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.03.2021

09:35

Ružić: Za medicinare nema studiranja po dualnom modelu

Društvo

Ružić: Za medicinare nema studiranja po dualnom modelu

Podeli vest

Studiranje po dualnom modelu biće moguće na akademskim i strukovnim studijama od ove jeseni, a jedina polja koja su isključena su polje društveno - humanističkih i polje medicinskih nauka, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić

Svi zainteresovani studenti će dobiti informacije o ponuđenim studijskim programima, koji se realizuju po dualnom modelu, u junu ove godine, odnosno nakon što fakulteti podnesu zahteve za akreditaciju određenog studijskog programa, rekao je Ružić za portal Biznis.rs.

On je pojasnio da proces akreditacije traje do 75 dana i da će sve informacije o mogućnostima studiranja po dualnom modelu biti dostupne na veb stranicama fakulteta.

Ružić je istakao da će razvoj dualnih studijskih programa pratiti potrebe privrede, koja je u ovom procesu aktivan učesnik.

- Jedina polja koja su isključena u okviru akademskih i struktovnih studija su polje društveno – humanističkih i polje medicinskih nauka - naglasio je ministar.

Na pitanje da li će studenti unapred moći da znaju ko je poslodavac kod koga će pohadati praktični deo studijskog programa, Ružić kaže da, u skladu sa Zakonom o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, visokoškolska ustanova zaključuje ugovor o dualnom modelu s jednim ili više poslodavaca.

- Ugovori se sklapaju sa ciljem obezbeđivanja uslova za ostvarivanje svih sadržaja učenja kroz rad, koji su definisani studentskim programom. Visokoškolska ustanova i PKS, najkasnije u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora, objavljuju na svojoj internet stranici osnovne informacije. Raspoređivanje studenata se vrši putem njihovog intervjuisanja od strane poslodavca, pri čemu se usaglašavaju želje studenta sa izborom poslodavca - pojasnio je Ružić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija