• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir / Informer

16.03.2021

14:46

Petar Kočović upozorava: OVAJ KORONA TALAS ĆE TRAJATI NEOČEKIVANO DUGO! Evo kakve su prognoze za Vaskrs!

Društvo

Petar Kočović upozorava: OVAJ KORONA TALAS ĆE TRAJATI NEOČEKIVANO DUGO! Evo kakve su prognoze za Vaskrs!

Podeli vest

U Srbiji se svaki dan registruje više od 4.000 zaraženih, a zbog kritične epidemiološke situacije Krizni štab za borbu protiv korona virusa saopštio je danas nove restriktivne mere

Iako se svi pitaju kada će ovom talasu doći kraj i kada ćemo konačno moći normalno da živimo, prof. Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, koji zajedno sa svojim timom, mesecima unazad daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu proračuna baziranog na Gausovoj krivoj - ne daje optimistične prognoze.

On kaže da će ovaj talas trajati neočekivano dugo - do otprilike 11. maja, kada ćemo se spustiti na oko 1.310 zaraženih.

Ako pogledamo datum koji je predvideo prof. Kočović, onda nam je odmah jasno da od ovogodišnjeg uskršnjeg porodičnog okupljanja nema ništa jer Vaskrs pada u nedelju 2. maja

- Ovaj talas je počeo 24. januara i krenuo je sa kote od 1.318 zaraženih i od tada se lagano penje. Očekuje se da još par dana ide uzbrdo, nakon čega bi trebalo da počne lagano da pada, da bi na kotu od 1.318 zaraženih došao oko 11. maja. Međutim, naravno, ni to nije dovoljno. Treba još da ide nizbrdo - kaže Kočović.

Foto: Tanjug

Kolektivni imunitet, bilo vakcinom ili prirodnim zaražavanjem, postići će se tek za 241 dan

On dodaje da će nove mere koje je danas usvojio Krizni štab, a koje podrazumevaju zatvaranje svih objekta osim prehrembenih prodavnica, apoteka i pumpi, dati neke rezultate, ali da neće drastično ubrzati kraj ovog talasa.

- Osnovno pravilo je da ako je rast novozaražanih spor, sporo će i padati, ako brzo raste, brzo će i padati. U Srbiji je sada situacija bolja nego u novembru i decembru kada smo imali nagli rast, što je kulminiralo time da 1. decembra imamo čak 7.999 novozaraženih na dnevnom nivou. Međutim, taj broj je brzo opao. U ovom talasu, imamo manje zaraženih na dnevnom nivou, ali ćemo dugotrajno gledano imati ukupno više zaraženih - kaže Kočović i dodaje da je sedam odsto građana Srbije zaštićeno vakcinom, odnosno da je prošlo tri nedelje od druge doze i da ćemo, prema trenutnom matematičkom proračunu, kolektivni imunitet, bilo vakcinom ili prirodnim zaražavanjem, postići tek za 241 dan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
goran

pre 3 godine

Trajace korona do Beogradskih izbora kao i prvi talas proce kad se uvede vanredno stanje ...

kontmplacije običnog srpskog v

pre 3 godine

SNS demonokratija... Skupovi na kojima govori gospodar Vučić su dozvoljeni i bezbedni po zdravlje građana, a Vaskrs nije ? Svako zlo, pa i ovo naprdno, uništi samo sebe, jer je destruktivno po prirodi.

Sladjan

pre 3 godine

Glupo Ali stvarno,.....Ako budes po 3000 zarazenih 200 dana,mora da dodje I kraj tome,nema nas milijardu ljudi ovde!!!!teoretski nemoze da bude toliko,milion vakcinisani,sigurno bar nekoliko miliona prelezala imaju neka antitela,......I to je kraj

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...
Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...

SAD će poslati još "patriot" projektila Ukrajini i potrošiće šest milijardi dolara za jačanje domaće proizvodnje oružja za podršku Kijevu, pošto administracija Džozefa Bajdena počinje da deli sredstva koja je Kongres odobrio ranije ove nedelje. Ministar odbrane Lojd Ostin, SiKju Braun, šef Združenog generalštaba, saopštili su da će dodatni paket od šest milijardi dolara obezbediti vojnu pomoć od američkih odbrambenih kompanija, što znači da će biti potrebno više vremena da stigne do Ukrajine, ali bi trebalo da ojača njenu odbranu na duže, objašnjava "Fajnenšel tajms".

30.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija