• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

21.03.2021

23:10

RAK DOJKE JE IZLEČIV, LEKARI APELUJU: Ne odlažite pregled zbog koronavirusa! Godišnje umre 1.600 žena!

Društvo

RAK DOJKE JE IZLEČIV, LEKARI APELUJU: Ne odlažite pregled zbog koronavirusa! Godišnje umre 1.600 žena!

Podeli vest

Od kancera dojke godišnje oboli oko 4.500 Srpkinja, a bitku sa bolešću izgubi više od 1.600 pacijentkinja, poražavajući su podaci na današnji Nacionalni dan borbe protiv raka dojke!

Ovakva statistika nas stavlja na drugo mesto  svetske "crne liste", kažu stručnjaci. Prema njihovim rečima, iako je pažnja javnosti tokom protekle godine bila usmerena na epidemiju koronavirusa, oni apeluje na pacijente da ne zanemaruju svoje simptome i javljaju se lekarima.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović apeluje na žene od 50 do 69 godina da jednom u dve godine urade obavezan skrining!

Tokom jedne godine registrovan je 4.561 novooboleo i 1.691 žena koja je izgubila bitku za život. Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Srbiji iznosi 72,1 na 100.000, a stopa umiranja 20,0 na 100.000 žena. Ipak otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje. Zato su najbitniji prevencija i redovni pregledi koji se savetuju i mladim, zdravim ženama koje ne osećaju tegobe - ističe dr Jovanović i napominje da je informisanja žena o značaju ranog otkrivanja raka dojke zadatak celokupnog društva!

Šušnjar: Onkološki pacijenti na udaru korone

Doktorka Snežana Šušnjar, iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, objašnjava da su se tokom pandemije, u uspostavljanju dijagnoze malignih bolesti dešavala kašnjenja.

- Studije su pokazale da pacijenti sa aktivnim malignitetima imaju veći rizik od razvoja teže kliničke slike i smrtnog ishoda ako obole od koronavirusa. Sa ciljem da se pruži podrška pacijentima i da se prevaziđu ovakvi problemi, međunarodna i nacionalna stručna onkološka udruženja su postavila prioritete u lečenju onkoloških pacijenata. Lekari su prilagodili terapijske protokole radi bezbednije primene onkološke terapije - kaže dr Šušnjar.

 

Direktorka Instituta za onkologiju prof. dr Danica Grujičić napominje da je procenat izlečenja veliki ukoliko se bolest otkrije na vreme i apeluje na žene da ne zanemaruju simptome!

- Žene "beže" od preventivnih pregleda verovatno iz straha da nešto ne nađu! Određene lokalizacije kao što su ginekološke, dojka, prostata - vi ste izlečeni posle samo jedne hirurške intervencije. Ovako kada zakasnite, to je teška hemioterapija i krajnje neizvestan ishod. Odnosno, mnogo je izvesnije da ćete dobiti metastatsku bolest veoma brzo. Zato je prethodnu godinu karakterisalo to da je ogroman broj pacijenata došao tek u završnoj formi bolesti - ističe prof. dr Grujičić i dodaje:

- Zato je moj apel ženama da, bez obzira na koronu, ako su napipale nešto na dojci, ako imaju žene u familiji koje su bolovale od kancera dojke, ja ih molim, imamo genetsko savetovalište, javite se Institutu za onkologiju i radiologiju, imate na sajtu sve. Imamo službu koja služi samo za podršku pacijentima, dobićete sve informacije. Nemojte da čekate da ta promena naraste - poručila je naša sagovornica. 

Simptomi bolesti

* pojava crvenila
* zadebljanje kože
* otok
* uvećanje dojke
* osećaj težine u dojci
* erozije na bradavici
* ranice
* pojava sekrecije, čak i krvave
* uvlačenje bradavice

Podršku obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, pored televizija s nacionalnom frekvencijom, pružili su i štampani mediji, kao i gradovi Beograd, Niš i Novi Sad, osvetlivši pojedine objekte roze bojom. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

LJUDI, UZBUNA! Doktorka Grujičić digla Srbiju na noge: ŽENE NAM DOLAZE SA OTVORENIM RANAMA NA DOJCI, BROJEVI SU ALARMANTNI!
Društvo

LJUDI, UZBUNA! Doktorka Grujičić digla Srbiju na noge: ŽENE NAM DOLAZE SA OTVORENIM RANAMA NA DOJCI, BROJEVI SU ALARMANTNI!

Žene u Srbiji najčešće obolevaju od raka dojke, pluća, ginekoloških maligniteta. Otkrivene na vreme, te bolesti mogu biti sprečene i izlečene, ali kod nas nije tako – žene ne misle dovoljno na svoje zdravlje. Direktorka Instituta za onkologiju prof. dr Danica Grujičić naglašava da je tokom prethodne godine ogroman broj pacijenata započinjao lečenje tek u završnoj formi bolesti, kao i da su žene dolazile sa otvorenim ranama na dojci.

08.03.2021

17:33

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija