• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

06.04.2021

07:17

OVO JE BILA JEDNA OD NAJSKUPLJIH TITOVIH VILA Gradili su je robijaši, godinama je kružila fama oko broja 99 u nazivu, a pogledajte kako sada izgleda

Društvo

OVO JE BILA JEDNA OD NAJSKUPLJIH TITOVIH VILA Gradili su je robijaši, godinama je kružila fama oko broja 99 u nazivu, a pogledajte kako sada izgleda

Podeli vest

Vila Izvor, koja nosi kodni naziv "Objekat 99", bila je oaza u kojoj su Josip Broz Tito, njegovi prijatelji i brojni političari uživali u luksuzu.

Zdanje skriveno kraj Plitvičkih jezera u šumi, kako ne bi bilo pod budnim okom letelica, decenijama je slovilo za najraskošniju predsedničku palatu.

Vila je izgrađena nakon Drugog svetskog rata, po Titovom nalogu, a u izgradnji, koja je trajala godinama, učestvovalo je na stotine robijaša sa Golog otoka, iz Gradiške, Lepoglave i Mitrovice. Pričalo se da je naziv "Objekat 99" dobila po broju robijaša koji su svoje živote "ulili" u temelje, ali ta priča nikad nije potvrđena.

Sa druge strane, većina tvrdi da je 9911 bio je broj vojne pošte kojoj je pripadala, a da ju je narod zvao skraćeno Vila 99. 

Građena je po projektu arhitekata Zvonimira Marohnća i Rikarda Marasovića, a robijaši su navodno sve zidali sa svojih deset prstiju. Čak je i tunel kopan ručno i nijedna mašina nije došla na imanje.

Kamen za izgradnju vozom je dolazio sa Medvednice, dok su unikatni nameštaj pravili zatvorenici. Unutra je sve blještalo od skupoće, od mermernih stubova i stepenica, do mekanih itisona i masivnog drveta koje je lakirano u sedam slojeva. Sa gradnjom se završilo 1953. godine.

Ipak, sav taj luksuz današnji posetioci ne mogu da vide. Od vile su ostali maltene samo goli zidovi... "Slučajni prolaznici" su iz palate odneli sve što se odneti moglo - bilijarske stolove, klavir, čunjeve iz kuglane, parket, lamperiju, utičnice i prekidače, čak i radijatore i kotlove iz kotlarnice... Na zdanju nisu ostali čitavi ni vrata ni prozori - lupani su i razbijani, a krov teško odoleva rubu vremena i udarima kiša. Da je tu nekad bilo života govore samo pocepane zavese koje i dalje vijore na vetru, piše Telegraf.

Ipak, i sada kada biste ušli u nju, mogli biste da osetite duh starih vremena. Vila je specifična zbog svoje glavne kamene kule, koja podseća na utvrđenje. Malo ko zna da je imala i svoj bioskop, kao i više sala za sastanke i kancelarije koje su međusobno povezane. Kada bi se završili tajni pregovori političari su tu, zajedno sa Brozom, znali da se opuste uz dobar viski i skupe cigare. Ukoliko bi neko ostajao da noći, čekao ga je jedan od 20 luksuznih apartmana na sprat, sa prelepim pogledom na šumu.

Tito je boravio u apartmanu broj 2, koji se nalazi u severnom krilu, a kasnije kada mu je popustilo zdravlje u vilu je postavljen lift, kako se Broz ne bi mučio uz stepenice.

Mnogi veruju da je Tita Jovanka nagovorila da zida ovaj luksuzni kompleks od 6.500 kvadrata, koji je udaljen samo nekoliko desetina kilometara od njene rodne kuće u Jošanima. I Jovanka je znala sa Titom da dođe u Izvor, pa bi se ispred vile slikali sa pionirima, dok bi bar jedan od vučjaka, koji su čuvali imanje, pozirao sa njima na fotografiji.

Do vile je moglo da se dođe, odnosne iz nje ode, kroz tajni tunel koji je dugačak 80 metara koji je vodio do garaža. Zdanje se vodom napajalo sa rečnog izvora u dubokom kanjonu ispod vile, a pumpe su uvek morale da budu u besprekornom stanju, kako imanje slučajno ne bi ostalo bez vode. U vili su postojale i dve kotlarnice, a u svakoj prostoriji radijatori, kako bi gostima tokom hladnih dana uvek bilo toplo.

Tito je u njoj boravio svega nekoliko puta, a svaki put kada bi došao sve bi vrvelo od policije i niko zdanju ne bi mogao da priđe. I kad Tito nije bio tu, vila je bila dobro čuvana. Radnicima bi se unapred najavile posete visokih zvaničnika, kako bi se sve pripremilo za dolazak gostiju. Priča se da su unutar zidova ove vile, kada Tito nije bio tu, brojni političari pravili nezaboravne "lude" žurke.

Zdanje je još nekako i odolevalo vremenu do 90-ih i početka rata, a potom je polako počelo da propada. Prvo je tu vojska napravila bazu, a kada je rat bio gotov, malo po malo, čupalo se iz vile sve što je u njoj ostalo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Stara prica

pre 3 godine

"... čupalo se iz vile sve što je u njoj ostalo....". Nista novo.

Marcco

pre 3 godine

Kako najskupljih kada su je zidali robiaši? A i nije Titova vila, već vila u vlasništvu JNA. Koliko znam, deci nije ostavio ni polovni auto... nije ga ni posedovao.

Milutin Vranjski

pre 3 godine

"Шест буктиња пламте и причају свима да Шест република наша домовина има и Шест народа"! Сатаниста Валтер Вајс алијас тито и његови сатрапи комуњаре, оставили су за собом још један аветињски храм, да нас Србијанце подсећају на нашу срамоту и бруку. А сада другови пролетри, на 4 мај (католички благдан Јосипа Радника), пођите и помолите се "сенима" врховног сатаннисте и ратног злочинца Валтера Вајса псеудо Јосипа Броза алијас тита. После тита - кита!

zoran

pre 3 godine

A šta su sve što je imao opljačkali Beograđani, funkcioneri razni i viđeniji ljudi...i još uvek pljačkaju...malo ga pljuju a onda pljačkali kao seljačine.

Lovac

pre 3 godine

Престаните пусати о овом мајмуну и зликовцу....

dare

pre 3 godine

Gde ste četnici ! Jelte , ako je to titova vila jesu li je nasledila titova deca ? Recite pošteno , da li je možda tito prodao vilu pa odneo pare u švajcarske banke ? Kao neki....

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija