• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Istraživanje

22.03.2021

12:17

Stručnjaci: Borba protiv pušenja, a ne nikotina!

Društvo

Stručnjaci: Borba protiv pušenja, a ne nikotina!

Podeli vest

Iako je procenat pušača u Americi pre pandemije pao na 14 odsto, debata o pušenju, duvanu i nikotinu nije završena. Dok se bivši američki predsednik Donald Tramp posvetio regulisanju tržišta elektronskih i drugih uređaja na bazi duvana i nikotina, deo stručne javnosti od novoizabranog očekuje da sa posebnom pažnjom pristupi bezdimnim nikotinskim proizvodima u borbi sa bolestima povezanim sa pušenjem i doprinese konceptu „smanjenja štete“.

Američki predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris u predizbornoj kampanji zalagali su se za platformu koja promoviše smanjenje štetnosti na polju javnog zdravlja. Stručnjaci smatraju da bi ona posebno trebalo da se osvrne na problem pušenja, naglašavajući značaj korišćenja nikotinskih proizvoda i manje štetnih alternativa u borbi sa jednim od najvećih zdravstvenih problema današnjice.

U tekstu objavljenom na portalu insidesources.com navodi se da su prošle godine pojedine države u SAD, kao što su Masačusets i Mičigen, u potpunosti zabranile vejping proizvode, ali su ostavile tradicionalne cigarete na policama u prodavnicama, što je pristup za koji se eksperti iz oblasti javnog zdravlja plaše da bi mogao da dovede do veće upotrebe cigareta i relativizuje borbu sa duvanskim dimom.

- Nikotin je taj koji stvara zavisnost od cigareta, ali je zapravo duvanski dim ubica - izričit je dr Dejvid Abrams, profesor socioloških i bihejvioralnih nauka sa Fakulteta za globalno javno zdravlje Njujorškog univerziteta. Ovu tezu potvrdile su i brojne studije koje govore da glavni uzročnik nastanka bolesti povezanih sa pušenjem nije nikotin nego duvanski dim, koji sadrži više od šest hiljada štetnih materija, od kojih se za oko 100 zna da je kancerogeno. Neke od ovih supstanci su dobro poznate toksične materije, kao što su ugljen monoksid i katran.

Foto: Canva

Za vreme Trampovog mandata u Americi je starosna granica za prodaju duvanskih proizvoda povećana na 21 godinu, a tržište je regulisano zahtevom da svi proizvođači elektronskih i drugih uređaja na bazi duvana i nikotina podnesu  prijavu Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA) zajedno sa naučnim dokazima da je reč o proverenim alternativama, podseća autor teksta. Ipak, on naglašava da bi Bajdenova administracija u pristupu politici smanjenja štete trebalo da proverene bezdimne, nikotinske proizvode tretira kao mogućnost za punoletne osobe da zauvek ostave cigarete, čime će se doprineti unapređenju javnog zdravlja nacije.

- U planiranju borbe protiv raka, Bajdenova administracija mora da se fokusira na prevenciju, tako da za one koji puše, princip smanjenja štete predstavlja važan početak. Ta politika mora da uvaži činjenicu da su klasične cigarete drastično rizičnije i štetnije od bezdimnih proizvoda kao što su nikotinska zamenska terapija, vejping ili nikotinski proizvodi i uređaji koji zagrevaju, a ne sagorevaju duvan – rekao je profesor Abrams.

Eksperti ukazuju na to da je glavni cilj povećanje broja ljudi koji prestaju sa pušenjem, koji se postiže nastavkom primene politike kontrole duvana uz podržavanje koncepta „smanjenja štete“ i prelaska na nikotinske i duvanske proizvode koji ne sagorevaju duvan. Oni pritom naglašavaju da je neophodno osigurati da manje štetne alternative budu dostupne, pristupačne i bezbedne.

Jedan od uređaja iz kategorija koji zagrevaju duvan kod kojih je, prilikom korišćenja, značajno smanjio izloženost štetnih materija u odnosu na cigarete je IQOS, sistem za zagrevanje duvana koji proizvode duvanski gigant Filip Moris. Nakon gotovo četiri godine i analize više od dva miliona stranica naučnih studija, FDA je IQOS svrstala u kategoriju duvanskih proizvoda „modifikovanog rizika“. U obrazloženju takvih odluka Agencija navodi da je njegova upotreba u skladu sa promocijom javnog zdravlja, a Mič Zeler, direktor Centra za duvanske proizvode pri FDA dodao je „uređaj može da pomogne punoletnim pušačima da ostanu klasične cigarete i smanji njihova izloženost štetnim materijama, ali samo ukoliko je u potpunosti pređu na ovaj proizvod “.


Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija