• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

24.03.2021

07:54

RECEPT NAŠEG ČUVENOG TRAVARA ZA KAPI KOJE SU UBICE OTROVA U ORGANIZMU Podižu imunitet, čiste krv, a prave se od biljke koja raste svuda po Srbiji

Društvo

RECEPT NAŠEG ČUVENOG TRAVARA ZA KAPI KOJE SU UBICE OTROVA U ORGANIZMU Podižu imunitet, čiste krv, a prave se od biljke koja raste svuda po Srbiji

Podeli vest

Čak i stari Rimljani su poznavali tajne divljeg medveđeg luka ili sremuša. Sezoni sremuša smo sve bliži. To je samonikla biljka koja je do pre neku godinu bila neopravdano zapostavljena. Sremuš je apsolutni dar prirode, hrana, lek i začin, koji zovu i „ubica“ otrova.

Sezona sremuša počinje u proleće, a april i maj su pravi „meseci sremuša“.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, istakao je da je prvi sremuš već stigao. Već dve tri nedelje ga ima na pijacama. 

„U ranim prolećnim mesecima koristi se list sremuša dok biljka ne procveta, tada lekovita svojstva nestaju. Sremuš treba koristiti svakog dana, kada je svež. On sadrži etarska ulja, sadrži alin, kao beli luk. Lep je u salatama“, istakao je travar gostujući na RTS.

Medveđi luk ili sremuš

„Važan je za čišćenje organizma. Zato se zove medveđi luk, jer medved kada se probudi iz zimskog sna prvo pojede sremuš. Dobar je protiv infekcija gornjeg respiratornog trakata. Utiče na viruse, snažan je antiseptik i stimuliše imuni sistem“, navodi Momčilo Antonijević.

Ističe da se koren koristi u avgustu, i da je važan za organe za varenje, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem.

Poboljšava cirkulaciju, i preventivan je za srčane udare.

Napominje da je dobro uzimati i kapi od sremuša dok postoji i ulje od sremuša, koje se koristi u kulinarstvu.

„Važno je istaći da kada se bere u prirodi, treba voditi računa da se ne pomeša sa đurđevkom, koji nije biljka za kućnu upotrebu. Lako ih je razlikovati, jer listovi sremuša mirišu na beli luk“, savetuje travar.

Recept za kapi od sremuša

Dve veze svežeg sremuša staviti u teglu, preliti sa 250 grama 70-procentnog alkohola, zatvorite, promućkaće i držite na tamnom i hladnom mestu 12 dana. Potrebno je da s vremena na vreme promućkate sadržaj u tegli, a nakon 12 dana ih procedite.

Upotreba

15 kapi od sremuša sipa se u šolju čaja od lanenog semena, koji se pravi tako što jedna kafena kašičica celog lanenog semena prelije šoljom ključale vode, promeša, poklopi  i ostavi da stoji pola sata i procedi.

Pije se 3 puta na dan, ali oni koji imaju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu treba da pripaze 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 3 godine

Recept za kapi od sremuša Dve veze svežeg peršuna staviti u teglu, preliti sa 250 grama 70-procentnog alkohola... Svaka čast za recept ! ! ! !

Najtraženiji lek iz prirode, iznenadiće vas ISCELJUJUĆA MOĆ MASTI OD SALA JAZAVCA! Pomaže kod brojnih bolesti, mnogi su obloge stavljali na pluća da bi prodisali! Foto
Društvo

Najtraženiji lek iz prirode, iznenadiće vas ISCELJUJUĆA MOĆ MASTI OD SALA JAZAVCA! Pomaže kod brojnih bolesti, mnogi su obloge stavljali na pluća da bi prodisali! Foto

Pri samom pomenu jazavca pomislimo na štetočinu koja pripada porodici kuna, živi u odajama ispod zemlje koje sam kopa. Međutim, možda će vas iznenaditi da se mast od ove životinje koristi kao isceljujići melem. Naime, jazavičeva mast pomaže kod lečenja tuberkuloze, astme, bronhitisa, kašlja, bolesti pankreasa, išijasa, reume, hemoroida, "kurjeg oka" i rana

23.03.2021

07:51

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija