• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

24.03.2021

10:39

BAMLANIVIMAB - sve što treba da znate o leku koji SPREČAVA TEŽI OBLIK KORONE! Evo kome je namenjen i KADA SME DA SE PIJE! Video

Društvo

BAMLANIVIMAB - sve što treba da znate o leku koji SPREČAVA TEŽI OBLIK KORONE! Evo kome je namenjen i KADA SME DA SE PIJE! Video

Podeli vest

Bamlanivimab, lek komplikovanog naziva koji može da spreči komlikovanje kliničke slike usled zaraze koronavirusom, stigao je u Srbiju. U svetu je ova terapija postala poznata kada se njome lečio Donald Tramp, tada prvi čovek Amerike

Prof. Medicinskog fakulteta, klinički farmakolog dr Srđan Pešić navodi za RTS da je Bamlanivimab namenjen pacijentima koji imaju lake i umerene simptome, ali koji su u riziku da dobiju težu sliku zbog hroničnih i drugih oboljenja.

"Namenjen je pacijentima koji su se tek razboleli, a koji su kritični po određenim kriterijumima da dobiju teške oblike kovida. Pre svega ljudima starijima od 65 godina, koji imaju pridružene bolesti, kardiovaskularne probleme, hipertenziju, bolesne bubrege, problem sa plućima...", objašnjava Pešić.

Kako kaže u pitanju su gotova antitela koja su napravljena u laboratoriji, a koja reaguju u toj prvoj fazi, sprečavaju da virus uopšte uđe u naše telo ili sprečava da se on i dalje replikuje i dalje proširi kroz naš telo.

Dodaje da lek sadrži veću količinu antitela nego krvna plazma čoveka koji je preležao kovid sa težom kliničkom slikom i ističe da je najbolje uzeti lek u ranoj fazi, onda kada naš organizam još nije stvorio antitela ili makar ne veću količinu antitela. 

Škodrić: U Srbiji trenutno 5.800 novog leka za kovid pacijente

U Srbiju je stiglo ukupno 5.800 novog leka za kovid 19 američkog proizvođača, navodi za RTS dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

"Bamlanivimab se daje pacijentima koji nisu hospitalizovani i sprečava da pacijent dobije težu kliničku sliku. Daje se u kovid ambulantama ili kovid bolnicimma u obliku infuzije samo jedanput u dnevnoj bolnici ili kovid-ambulanti", objašnjava Radojević Škodrićeva.

Navodi da je lek besplatan i da je definisan jasan protokol kojim će rukovoditi stručnjaci Goran Stevanović i Mijomir Pelemiš. 

Dodaje da sledeće isporuke leka stižu tokom aprila i maja.

S druge strane, kako kaže, bamlanivimab nije odobren za pacijente koji su već hospitalizovani zbog kovida ili su na kiseoniku zbog ove bolesti jer njima ne pomaže ili čak može da pogorša stanje. 

"Ukoliko bi se lek davao pacijentima koji su na kiseoniku ili mehaničkoj ventilaciji moglo bi još da bude i kontraproduktivno", ističe gost Jutarnjeg programa. 

Kako kaže, jako je bitno dati lek na vreme.

"Kada pacijent dođe u kovid bolnicu on je bolestan već duže vreme i kasno je da ovaj lek primi, zato je jako bitno da ovaj lek bude dostupan za davanje u kovid ambulantama ili eventualno u dnevnim bolnicama koje bi se organizovale pored kovid ambulanti", objašnjava Pešić.

Ističe da se lek ne može uzimati preventivno.

"Lek se ne može davati preventivno već onda kada imamo pacijenta koji se već zarazio. Onog sekunda kada mi imamo pozitivan pi-si-ar test ili kada imamo potvrdu da je pacijent zaražen, a da pripada grupi kritičnih pacijenata ovaj lek treba primeniti. To je nekih prvih pet, šest do sedam dana, posle desetog dana biće kasno. Znači, lek mora da se da u ranoj fazi pre nego što pacijent uopšte dođe u bolnicu", objašnjava gost Jutarnjeg programa.

Naglašava da lekovi samo ublažavaju posledice i nisu zamena za vakcinu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija