• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.03.2021

13:54

GRČKI KAPETAN KOJI JE ODBIO NATO NAREDBU DA NAS BOMBARDUJE: Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod!

Društvo

GRČKI KAPETAN KOJI JE ODBIO NATO NAREDBU DA NAS BOMBARDUJE: Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod!

Podeli vest

Na današnji dan pre 22 godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, počelo je bombardovanje Jugoslavija od strane NATO alijanse. U misiji nazvanoj “Milosrdni anđeo”, iako članica NATO, Grčka nije učestvovala iz političkih razloga. Ipak, mornarica ove zemlje poslala je svoj ratni brod “Temistoklis” na čelu sa kapetanom Marinosom Ricudisom u Jadransko more

Kada je stiglo naređenje iz komande NATO da se sa ovog ratnog broda ispale projektili na našu zemlju, kapetan Ricudis je, umesto da izvrši naređenje, okrenuo svoj brod ka Grčkoj i vratio ga u luku.

– Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod – reči su kapetana Ricudisa.

Iako su mnogi mornari stali su uz svog kapetana, kao i narod Grčke, Marinos Ricudis nije mogao da izbegne vojni sud, jer je odbio da izvrši naređenje, a suđeno mu je pred čak devet sudova. Izbačen je iz službe i osuđen je na dve i po godine zatvora.

Ipak, čoveku koji je svesno žrtvovao svoju karijeru i slobodu, Srbija je pokazala veliku zahvalnost. Gotovo da svi znaju da je “neki Grk”, kad je ostatak sveta ili bacao bombe ili ćutao na nepravdu koja je činjena, stao na stranu našeg naroda.

Sveti arhijerejski sinod SPC Irinej dodelio je 2018. kapetanu Marinosu Ricudisu orden svetog cara Konstantina, zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju naše zemlje.

– Duboko sam ganut i nisam mogao da verujem da ću posle 18 godina, od kada sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda, da doživim čast i zahvalnost od moje pravoslavne braće, braće Srba. Sve žrtve vašeg naroda, tradicija, predanje, kultura, bilo je najznačajnije nadahnuće za mene i osećam blagodarnost pred svima vama – rekao je tom prilikom Ricudis.

Zahvalnost su pokazali i građani Beograda koji su na Dorćolu posvetili bivšem grčkom kapetanu mural u znak zahvalnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aleksandar

pre 3 godine

Маринос Рицудис, хвала Вам Пријатељу!

Nikola

pre 3 godine

Grčka nije učestvovala u napadu na SRJ, tako da ne znam kako je ovaj mogao da odbije naredbu koja nije ni postojala.

Pitanje

pre 3 godine

A da dobije naredbu da napadne neki drugi narod to je ok?

Ana

pre 3 godine

Ovom grku I onom francuzu drzava treba da se oduzi tako sto ce im dodeliti drzavnu penziju. Oni su to zasluzili vise nego neki nasi pevaci...

/VIDEO/ SAMO U INFORMERU! Specijalni vikend dodatak "Nekažnjeni NATO zločini"
Društvo

/VIDEO/ SAMO U INFORMERU! Specijalni vikend dodatak "Nekažnjeni NATO zločini"

* Poslednje neispričane priče o ratnim zločinima počinjenim tokom agresije na Srbiju 1999. godine! * Strogo poverljivo! Tajni izveštaj UN o bombardovanju osiromašenim uranijumom * Zašto je zaista bombardovana zgrada kineske ambasade * Kako je misteriozno umro američki oficir koji je naredio napad na Kineze * Potresne ispovesti žrtava od Niša i Varvarina do Beograda i Novog Sada

27.03.2021

00:02 >> 08:31

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zaplenjen duvan u Leskovcu! Krivična prijava osumnjičenima
Istraga u toku

Zaplenjen duvan u Leskovcu! Krivična prijava osumnjičenima

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu podneće krivične prijave protiv trojice muškaraca starosti 60, 54 i 42 godine, kao i protiv četrdesetosmogodišnje žene zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

30.04.2024

15:20

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija