• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.03.2021

13:28

U SUBOTU PROLEĆE, U NEDELJU PREOKRET Detaljna prognoza vremena: Hoćemo li sledeće nedelje nositi kišobrane ili naočare za sunce

Društvo

U SUBOTU PROLEĆE, U NEDELJU PREOKRET Detaljna prognoza vremena: Hoćemo li sledeće nedelje nositi kišobrane ili naočare za sunce

Podeli vest

Prethodnih dana vreme je bilo pravo jesenje-zimsko, uz kišu, susnežicu i sneg, a Baba Marta je pokazala svoje pravo lice.

Jug i jugoistok Srbije bili su pod snežnim pokrivačem. I dok Zlatibor meri 25 centimetara snega, na Kopaoniku ga ima 145 centimetara, a na Staroj planini čak 180, navodi meteorolog Đorđe Đurić

- Hladan i promenljiv mart je potpuno normalna i uobičajena pojava, pa nas je tako sneg zabeleo i pre godinu dana u ovo vreme, ali i 2018. dok je 2017. godina temperatura u ovo vreme dostigla i letnjih 27°C. Današnje jutro osvanulo je vedro i veoma hladno, uz mraz u svim predelima. Minimalna jutarnja temperatura kretala se od -9°C do -3°C, dok je u Beogradu, u Valjevu i u Loznici bio -1°C. Sjenica je merila -10°C, a Kopaonik -12°C. Veoma niske temperature u ovom delu godine mogu da uslove ogromne štete na poljoprivrednim i ratarskim kulturama i na voću, pa je neophodna adekvatna mera zaštite. Tokom većeg dela marta bilo je mraza, pa su posledice već vidljive -  naveo je on i dodao:

- Slab do umeren mraz očekuje se u većini predela i u petak ujutro, a u subotu samo na jugu i jugoistoku Srbije, dok će u nedelju ujutro mraz u svim predelima izostati i to zbog prolaznog naoblačenja sa kišom. Ipak, kako nas poslednjih dana marta i prvih dana aprila očekuje pravo prolećno vreme, uslova za slab mraz biće ponegde u jutarnjim časovima, naročito pri tlu.
Srbija je ovih dana pod uticajem snažnog anticiklona. Vazdušni pritisak je zbog osetnijeg porasta znatno iznad normale.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ponegde će biti jutarnjeg mraza

Đurić kaže da će u Srbiji u petak jutro biti vedro i veoma hladno, u većini predela uz slab do umeren mraz, a u dolinama i kotlinama sa maglom. Tokom dana sunčano i toplije, a u južnim i centralnim predelima uz dnevni razvoj oblačnosti. Vetar slab, promenljivog pravca. Minimalna temperatura od -7 do 1°C, u Beogradu od -2 do 0, maksimalna dnevna od 11 do 15°C, u Beogradu do 14°C.

- U Srbiji u subotu sunčano i toplo, maksimalna temperatura i do 21°C, u Beogradu do 20°C, a duvaće slab do umeren jugoistočni vetar. Krajem dana naoblačenje, a toku noći na severu i zapadu Srbije očekuje se kiša. U nedelju nakon oblačnog jutra i prepodneva sa kišom, na višim planinama sa susnežicom i snegom, tokom dana razvedravanje. Prolazno će duvati pojačan severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od 10 do 16°C, u Beogradu do 13°C. Dakle, ovo prolazno i kratkotrajno pogoršanje vremena biće uslovljeno brzim prodorom oslabljenog hladnog fronta sa severozapada. U ponedeljak smena sunčanih i oblačnih intervala - prognozira meteorolog.

Đurić kaže da je od utorka biti sunčano i veoma toplo, uz temperature i preko 20°C, a sredinom sledeće sedmice i do 24°C, nakon čega će temperatura biti u padu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija