• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

27.03.2021

09:22

SAMO U OVIM SLUČAJEVIMA TREBA PRIČEKATI SA VAKCINOM Doktor Lalić: Pacijenti sa dijabetesom su u prvom redu potrebe za vakcinacijom

Društvo

SAMO U OVIM SLUČAJEVIMA TREBA PRIČEKATI SA VAKCINOM Doktor Lalić: Pacijenti sa dijabetesom su u prvom redu potrebe za vakcinacijom

Podeli vest

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, objasnio zašto u Srbiji i dalje ima dosta neodlučnih po pitanju vakcinacije.

"Ta neodlučnost je verovatno posledica nečega što nije od juče, to je počelo sa onom epidemijom svinjskog gripa, možda i pre toga, a to je neka vrsta kampanje protiv vakcinacije koja je nama medicinskim radnicima potpuno strana", rekao je Lalić.

Istakao je da bez obzira što pojedinačne vakcine mogu imati pojedinačne neželjene efekte, to je karakteristično za svaki lek koji postoji, kao i da je vakcina civilizacijsko dostignuće i da tu nema dileme.

Što se tiče vakcinacije, naglašava, treba da se vakcinišu svi koji nisu u retkim izuzetnim slučajevima kada treba pričekati s vakcinacijom, na primer kod pogoršanja neke bolesti i slično.

"Sa druge strane, postoji i nešto što se zove inercija. Kada nemate dovoljno edukacije ljudi, objašnjavanja, kada nije određeno javno mnjenje prema nečemu, uključujući i nas koji radimo neposredno na tom poslu, medije i vlasti, kada nismo jako i striktno određeni prema tome da samo kombinacija vakcinacije i zaštite može da zaustavi epidemiju, onda dolazimo u jednu situaciju oklevanja ljudi", objasnio je Lalić.

Uporedio je to sa uvođenjem insulina kod pacijenata sa dijabetesom.

Foto: Reuters

 

"Uvođenje insulina kod pacijenata je potrebno vrlo često jako rano. Međutim, to se odlaže kako zbog pacijenta tako i zbog lekara. Odlaže se čekajući da se nešto desi, da se nešto vidi i taj neintenzivni pristup, pristup sačekaćemo šta će da bude, vrlo često može da bude poguban", rekao je Lalić.

I za obolele od dijabetesa, kojih je u Srbiji više od 700.000, važna je poruka da bi trebalo da se vakcinišu.

"Za njih je to izuzetno važna poruka, kovid donosi 50 odsto veću smrtnost nego izvan kovida kod pacijenata sa dijabetesom i mnogo teških komplikacija. Pacijenti sa dijabetesom su u prvom redu potrebe za vakcinacijom i izuzeci od toga kada treba sačekati se mogu na prste nabrojati", istakao je Lalić.

Ukazao je da kod pacijenata sa dijabetesom nema neke vakcine koja bi trebala da ima prednost u odnosu na drugu, već se treba vakcinisati što pre.

Pre sto godina je otkriven insulin, a na pitanje da li ovo može da bude godina kada će imunizacija pobediti koronu, Lalić odgovara: "Nadamo se i radimo na tome".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija