• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: objektiv

31.03.2021

14:04

BIĆE I ČETVRTA DOZA VAKCINE? Naš poznati epidemiolog otkriva zbog čega bi KORONA U NAREDNOM PERIODU MOGLA BITI JOŠ OPASNIJA

Društvo

BIĆE I ČETVRTA DOZA VAKCINE? Naš poznati epidemiolog otkriva zbog čega bi KORONA U NAREDNOM PERIODU MOGLA BITI JOŠ OPASNIJA

Podeli vest

Nakon britanske varijante koronavirusa, koja je poslednjih meseci Evropu bacila na kolena, naučnici su protekle nedelje otkrili i novi soj kovida-19 u Češkoj, koja nedeljama obara rekorde po broju zaraženih i preminulih.

Kako za Objektiv navodi čuveni epidemiolog Radmilo Petrović, nove mutacije pokazuju da virus i dalje aktivno radi na svojoj adaptaciji na čoveka i bori se za svoj opstanak, zbog čega u narednom periodu možemo očekivati još opasnije varijante smrtonosne infekcije.

– Virus mutira da bi preživeo, odnosno da bi izbegao naša antitela i ko zna koliko će to trajati još. On sam sebe neće uništiti skoro, to je gotovo sigurno. Nikako nam na ruku ne ide što se vakcinacija i proizvodnja vakcina odvijaju sporo – kaže dr Petrović.

Pored češkog soja i u Indiji je, takođe, otkrivena nova varijanta kovida-19, a naš sagovornik ističe da upravo zbog stalnog menjanja virusa građani moraju imati na umu da ćemo gotovo sigurno primiti i treću, a možda čak i četvrtu dozu vakcine.

– Ovo se naročito odnosi na hronične bolesnike. Treća doza bi mogla da se primi već na jesen. Nema razloga za paniku, jer sve vakcine su dobre i građani moraju verovati naučnicima, a ne antivakserima za koje je i Zemlja ravna ploča. Budući da uprkos vakcinaciji broj obolelih ne opada, epidemiolog navodi da je sigurno da ove godine nećemo izaći iz epidemije.

Foto: Tanjug

Možda će biti potrebna i treća doza vakcine

– Virus ne poznaje granice ni nacije, a mnogo je zemalja, naročito u Africi, u kojima i ukoliko vakcine budu dopremljene, nema kadra koji bi ih ubrizgao. Biće dobro ako se situacija stabilizuje sledeće godine, ali i u vezi s tim sam skeptičan. Ovaj virus predstavlja globalni napad na ljudsku populaciju i odgovor u vidu vakcinacije mora da bude, takođe, globalan – kaže naš sagovornik.

Da i jedna doza vakcine može značajno sprečiti da se razvije teža klinička slika, prema rečima dr Petrovića, pokazao je primer njegove koleginice čuvene virusološkinje Ane Glgić.

– Ona je ispojila simptome dva dana nakon što je primila drugu dozu vakcine, što znači da se zarazila dok je čekala da bude potpuno vakcinisana. Iako je u godinama, izvukla se iz kandži korone i nije završila na respiratoru – kaže naš sagovornik.

Dr Petrović napominje da je posle više od godinu dana svima jasno da je kovid-19 mnogo opasniji i smrtonosniji od virusa gripa. – Kada dobijete grip, on napada samo pluća, a nakon što ga preležite, retko kada ostaju posledice. Ovaj virus je monstrum, on napada sve organe i između 30 do 40 odsto onih koji ga preleže ostaju invalidi. Smrtnost od virusa gripa iznosi manje od 1 odsto, dok je kod kovida-19 ona između dva i tri odsto – kaže stručnjak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 3 godine

Da li ce ovi ljudi odgovarati za srenje panike? Koliko antipatcan i mracan covek. Svako ko nije za vakcinu nazivaju ga antivakserima i ravnozemljasima, uzas.

Milutin

pre 3 godine

Oće li se maknuti ovi vakcinaši sa grbače naroda.sjašite dok nije kasno.imamo milion problema a vi nas svaki dan terorišete i plašite.ne plaši se mečka sa rešetom.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija