• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

04.04.2021

15:08

OD OKTOBRA DUALNO OBRAZOVANJE I NA FAKULTETIMA! Ružić najavio donošenje Zakona o studentskom organizovanju!

Društvo

OD OKTOBRA DUALNO OBRAZOVANJE I NA FAKULTETIMA! Ružić najavio donošenje Zakona o studentskom organizovanju!

Podeli vest

Od oktobra će početi uvođenje dualnog obrazovanja u visokoškolske ustanove, najavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, asaopštilo je to Ministarsrtvo

On je to rekao u video poruci na studentskoj onlajn konferenciji posvećenoj ovoj temi.

- Ono što dobijete kroz ovaj model jeste spremnost da se suočite sa svim radnim obavezama na poslu, jer poznajete proces i sistem rada, način i kanale komunikacije - rekao je Ružić.

Dodao je da ovaj način studiranja podrazumeva teorijsku nastavu, rad u kompaniji i mentorstvo.

- Izrada i kreiranje studijskih programa je sada u rukama fakulteta i kompanija koje traže zajednički interes za realizaciju ovakvih studijskih programa. Interesovanja ima i verujem da ćemo već od oktobra imati prve studijske programe u oblasti odevnog inženjerstva i dizajna, vazduhoplovnog mašinstva i pejzažne arhitekture - rekao je ministar.

Ružić je najavio i donošenje Zakona o studentskom organizovanju.

- Ovaj zakon donosi nove mogućnosti za studentsko organizovanje i veće mogućnosti da artikulišete svoje potrebe, usaglasite stavove i utičete na oblasti od značaja za studentsku zajednicu. U vezi ovog zakona smatram da je najvažnije to što na njemu radili i studenti, na čemu im čestitam. Nacrt zakona je na javnoj raspravi do 17. aprila, nakon koje će biti upućen Vladi i Skupštini na usvajanje - rekao je Ružić.

Ministar je istakao da su studenti pokazali i veliki stepen solidarnosti u vreme vanrednog stanja i posebnu zahvalnost iskazao studentima medicinskih fakulteta koji su na razne načine volontirali u prvim redovima.

- Razloga za slavlje nemamo, jer je virus još među nama i ugrožava naše živote i svakodnevnicu. Vakcinacija je rešenje, vakcina ima. Organizovani su punktovi za vakcinaciju i u studentskim domovima, klinikama i ambulantama, da bi vam bili pri ruci. Pokažite odgovornost i prema najbližima, i prema društvu u celini i vakcinišite se - apelovao je ministar Ružić.

Onlajn konferenciju posvećenu dualnim studijama oranizovala je Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) povodom Dana studenata.

Na konferenciji su učestvovali studenti svih univerziteta, kao i pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rašo

pre 3 godine

Министре, ако би људи следили ваш и пример других у садашњој власти образовање можемо и укинути потпуно. За запослење ионако треба партијска а не школска диплома, може и да се купи ако је баш желите, ови што заврше ионако одоше напоље, ... Најбоље је да ви то лепо укинете а паре од тога дајте фудбалерима! Њима треба стадион, џипови, паре за силиконе девојкама, ... Шта ће нама школе!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!
Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

04.05.2024

15:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija