• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

09.04.2021

07:15

Danas probni ispit za osmake iz matematike, sutra srpski i kombinovani

Društvo

Danas probni ispit za osmake iz matematike, sutra srpski i kombinovani

Podeli vest

Probni završni ispit za učenike osmog razreda za školsku 2020/2021. godinu u osnovnim školama na teritoriji Republike Srbije realizovaće se danas i sutra, 9. i 10. aprila, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Učenici osmog razreda će danas od 13 časova polagati test iz matematike, a u subotu, 10. aprila, test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika sa početkom u 9 časova.

Kombinovani test biće istog dana sa početkom u 11.30.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže da je sve spremno za polaganje probnog završnog ispita.

„Probni završni ispit treba da omogući učenicima da se upoznaju sa procedurama ispita i načinom polaganja. Učenici treba da rade zadatke bez tenzije i bez treme. Probni završni ispit je provera trenutnog znanja, koji treba da pokaže koliko su spremni i šta je još potrebno da eventualno nauče kako bi upotpunili svoje znanje za završni ispit", rekao je Ružić.

Probni završni ispit održaće se u školi, u grupama ne većim od 15 učenika, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Ovaj test se ne ocenjuje. Rešavanje testova traje 120 minuta.

Na probnom završnom ispitu učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita - vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završenog ispita, organizaciju prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio je ispitna pitanja koja su dostavljena školama preko nadležnih školskih uprava.

Direktor Zavoda, Branislav Ranđelović rekao je da su zadaci u testovima pripremljeni u potpunosti i u skladu sa važećim predmetnim standardima u našem obrazovnom sistemu, kao i u skladu sa programima i sadržajima predmeta koji se testiraju.

Ministar Ružić će sutra posetiti Osnovnu školu „Josif Pančić" na Banovom brdu i razgovarati sa učenicima koji polažu probni završni ispit.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija