• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

10.04.2021

08:10

PORED VITAMINA D, TOKOM PROLEĆA VEOMA JE VAŽNO UZIMATI JOŠ JEDAN Doktorka Radojević Škodrić savetuje kako da jačamo imunitet

Društvo

PORED VITAMINA D, TOKOM PROLEĆA VEOMA JE VAŽNO UZIMATI JOŠ JEDAN Doktorka Radojević Škodrić savetuje kako da jačamo imunitet

Podeli vest

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je juče da su trenutno sve apoteke snadbevene potrebnim količinama vitamina, kao i da RFZO redovno snadbeva sve zdravstvene ustanove od početka pandemije.

"Sreća je da imamo domaće proizvođače koji su uvećali proizvodnju za 10 puta, dok istovremeno proizvode vitamine i za zemlje regiona, pa i za dosta evropskih zemalja. Oni su zaista opterećeni, ali je izuzetno važno da se, kao društveno odgovorne kompanije, trude i uspevaju da vitamina bude apsolutno dovoljno", rekla je ona za TV Vesti.

Govoreći o kritikama na račun podele vitamina najstarijim građanima, direktorka RFZO je rekla da su u nabavku bili uključeni apsolutno svi proizvođači iz Srbije, osim Hemofarma, koji nije želeo da učestvuje, te da sa, medicinskog i pravnog stanovišta, u tenderu nema ništa sporno.

Objasnila je da je od devet firmi, jedna nosilac, kako bi se posao što brže realizovao, a vitamini što pre bili dostupni najstarijim građanima koji su pokazali najveću disciplinu već na samom početku pandemije, a koji su i naročito osetljivi.

Kako je dodala, cena po kojoj su lekovi nabavljeni je nabavna, te nema govora o bilo kakvoj zaradi kako za državu, tako i kompanije koje su ovim postupkom još jednom pokazale veliku društvenu odgovornost.

Foto: Shutterstock

 



Ona je istakla je da su vitamini izuzetno važni kod svih starosnih grupa u odbrani protiv virusne infekcije, a naročito u borbi protiv virusa kovid - 19, posebno na proleće kada je imuni sistem na najnižem stadijumu.

Govoreći o konkretnim vitaminima koje je preporučljivo koristiti u zaštiti od obolevanja korona virusom, direktorka RFZO podsetila je da su u pitanju vitamini D, C i cink, za koje je povrđena efikasnost, a RFZO snadbeva sve ustanove od početka epidemije vitaminima koji se koriste kroz infuzije, pored lekova za Covid - 19.

“Već je poznato, kada pričamo o korona virusu, koji su vitamini najvažniji. Kliničke studije su pokazale da vitamin D, prilikom redovnog korišćenja, doprinosi izlečenju u 90 odsto slučajeva, dok kod već obolelih doprinosi smanjenju smrtnog ishoda u čak 70 odsto slučajeva", rekla je ona.

Kada je reč o cinku, kako je objasnila, on se uzima u tačno definisanoj gramaži, posebno određenoj za decu i odrasle uz povremene pauze, ali je takođe od izuzetne važnosti na proleće kada je imunitet oslabljen.

Isti slučaj je i sa vitaminom D, koji se koristi u propisanim jedinicama, dok kod vitamina C ne može doći do hipervitaminoze, zaključila je Radojević Škodrić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Krajisnik

pre 3 godine

Doktorka Sonja je divna i pametna zena.Evo ja joj predlazem da uzmemo D vitamin od sunca od maja!!!Do maja da uzimamo tablete ali posle rucka!!!Dakle maj ,juni,juli i august ne treba piti D vitamin!!Doktorka Sonja zelim vam dobro zdravlje, srecu i da budete jos lepsa!!!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija