• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.04.2021

11:21

PREDSTAVLJEN PORTAL "MOJA SREDNJA ŠKOLA"! Brnabić: Težimo ka tome da deca budu spremna za poslove 21. veka! Foto

Društvo

PREDSTAVLJEN PORTAL "MOJA SREDNJA ŠKOLA"! Brnabić: Težimo ka tome da deca budu spremna za poslove 21. veka! Foto

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas predstavljanju portala "Moja srednja škola", koji omogućava upis srednjoškolcima onlajn, na jednom mestu, i prezentaciji pametnih IT kabineta u Prvoj beogradskoj gimnaziji


Brnabić je istakla da se uz elektronske servise i eUpravu teži tome da deca iz Srbije budu spremna za poslove 21. veka i to da bi Srbija bila među najuspešnijim državama zahvaljujući njima.

Premijerka je novinarima kazala da je do sada mnogo postignuto u procesu eUprave, dodajući da se i dalje nastavlja sa uvođenjem novih elektronskih servisa.

"Želimo da imamo državnu upravu na svim nivoima - republičkom, lokalnom, pokrajinskom, koja je na usluzi građanima 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje", istakla je Brnabić.


Prema njenim rečima, elektronske usluge, što pokazuje i danas predsatvljeni portal, omogućavaju da građani ne moraju da uzimaju slobodne dane da bi se isplanirali kako da prikupe sve papire koji su im potrebni za određenu prijavu, da ne moraju da planiraju u koje vreme će to učiniti, već da to urade u bilo koje vreme, odnosno kada njima najviše odgovara.

"I nastavićemo i dalje da uvodimo elektronske servise jer je to najbolji način da državna uprava postane najefikasnija, da se borimo protiv korupcije i da vide da je državna uprava njihov servis", kazala je premijerka.

Foto: printscreen



Kada je reč o podršci mladim ljudima i njihovom jačanju, Brnabić kaže da se na tome radi od 2016. godine i podseća da je 2017. uvedeno programiranje kao obavezan predmet od petog razreda u osnovnim školama.

Ističe da smo ove godine dobili prvu generaciju sa znanjem svih programskih jezika i ocenjuje da je to ogromna prednost koju naši osnovci imaju u poređenju sa osnovcima u Evropi i svetu.

"To je takvo bogatstvo i za to će utoliko teže i izazovnije biti srednjim školama da sada animiraju te mlade ljude koji imaju takva znanja i zato dodatno ulažemo u unapređenje srednjih škola", kazala je Brnabić.

Dodaje da će se od prvog septembra u škole uvesti i predmet osnove veštačke inteligencije i kaže da je to dodatna investicija i dodatno velika prednost naših đaka.

Kada je reč o jačanju mladih ljudi, Brnabić kaže da tendenciju države da ih što više ojača i pripremi za poslove 21. veka pokazuje i to što su od 2015. godine formirana tri nova naučna institua i to sva u oblasti informacionih tehnologija.

Uz dobre brojke,od 19.aprila nastava po modelu od 1.septembra

Ako se nastavi stabilizacija epidemiološke situacije u Srbiji, od narednog ponedeljka, 19. aprila, nastava se "vraća" u škole, i izvodiće se po modelu od 1. septembra, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

"Krizni štab će o tome još razgovarati ove nedelje, ako se nastavi stabilizacija epidemiološke slike u Srbiji, mi ćemo 19. aprila vratiti nastavu u škole", rekla je Brnabić.

Ona je pojasnila da će se nastava izvoditi na isti način, kao što je bio slučaj od 1. septembra - po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

"I tako će biti dok ne budemo imali u potpunosti situaciju pod kontrolom i dok ne pobedimo u vakcinaciji, kako bismo mogli da se vratimo normalnom životu", rekla je Brnabić novinarima u Prvoj beogradskoj gimnaziji, gde je prisustvovala predstavljanju novog portala "Moja srednja škola" i prezentaciji pametnih IT kabineta.


Navodeći da su to SENS, Institut informacione tehnologije u okviru Univerziteta u Kragujevcu i Institut za razvoj veštačke inteligencije sa sedištem u Novom Sadu, Brnabić je istakla da su pre toga poslednji naučni instituti bili formirani u SFRJ.

"To je samo jedna mala pločica u tom mozaiku, ali svaka je izuzetno važna da sklopimo mozaik da Srbija bude najuspešnija zemlja u Evropi u 21. veku", kazala je Brnabić.

Predstavljanju projekta prisustvovali su i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Ministar Ružić pojasnio je da portal "Moja srednja škola" sada po prvi put u sebi objedinjuje sve informacije i servise koji su bili dostupni i u ranijem periodu, ali ne na tako jedinstven način.

Foto: printscreen



Kako je naveo, uz pomoć portala na kojem će moći sve da se uradi na jednom mestu kada je reč o upisu u srednje škole, biće smanjen stres roditeljima i učenicima, kojima taj upis predstavlja „šok“ kao i upis u prvi razred osnovne škole.

"Prebacili smo administrativni pritisak i zato je važno da znamo da sve usluge stoje na raspolaganju na jednom mestom", kazao je Ružić.

Komentarišući pametni IT kabinet u Prvoj beogradskoj gimnaziji, ministar prosvete kaže da će uskoro biti 30 takvih pametnih kabineta širom zemlje, a da će se kasnije to proširiti.

"Postoji sinergija između stručnjaka u polju obrazovanja i informacionih tehnologija i to je ono što daje ovakve rezultate", kazao je Ružić.

Ružić: Ne radimo nesistematično, nismo u procesu snalaženja

"Ne radimo nesistematično i nesistemski, i nismo u procesu snalaženja", kazao je danas ministar obrazovanja Branko Ružić u vezi sa onlajn nastavom.

Upitan kakvi su planovi ako pandemija bude prisutna i od 1. septembra, uz konstataciju da se žale nastavnici i roditelji da nisu svi tehnički opremljeni, Ružić je podsetio da je evidentno da se nalazimo u vanrednim okolnostima i da je potrebno sve resurse staviti u funkciju iznalaženja rešenja, kako bi se pokazalo da je naš sistem adaptibilan.

Podsetio je da je Ministarstvo obrazovanja, u saradnji sa Ministarstvom telekomunikacije obezbedilo besplatan internet u 95 odsto škola, a ima ih preko 1.700 u Srbiji.

Ružić je ukazao da je 10.000 pametnih učinioca već opremljeno, da će ove godine biti opremljeno još 20.000.

Dodao je da će, ako sve bude po planu, do kraja ove ili iduće godine biti opremljeno još 10.000 pametnih učionica, što znači da će ih biti ukupno 40.000.

Ružić kaže da je manji problem kako unaprediti onlajn nastavu, jer su učenici tehnički prilagodljiviji od starije populacije.

"Veći problem je kako naći rešenje, u saradnji sa psiholozima i pedagozima, da vratimo motivaciju deci kako bi proces sticanja znanja tekao na način koji će odgovarati potrebnim stečenim znanjem i sertifikacionom kriterijumu koji je kasnije važan za prelazak u visoko školstvo", objasnio je on.

Podsetio je na snimanje sadržaja za onlajn nastavu, dodajući da se alat javni servis koristi za one koji nisu orpemljeni ili imaju više đaka u porodici.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija