• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

14.04.2021

19:59

SLOBA JE STANIŠIĆU VEROVAO BEZ POGOVORA, A OVAJ JE BIO NA VEZI SA CIA OD 1991! Haški sud otkrio ulogu šefa DB u ratovima 90-tih! I, OPET MU PRETI DOŽIVOTNA!

Društvo

SLOBA JE STANIŠIĆU VEROVAO BEZ POGOVORA, A OVAJ JE BIO NA VEZI SA CIA OD 1991! Haški sud otkrio ulogu šefa DB u ratovima 90-tih! I, OPET MU PRETI DOŽIVOTNA!

Podeli vest

Odbrana Jovice Stanišića, bivšeg šefa DB Srbije, na poslednjem danu iznošenja završnih reči na ponovljenom haškom suđenju Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, bivšem komandantu JSO, ponovo je apostrofirala saradnju Stanišića sa američkom obaveštajnom agencijom CIA

Kako navodi Blic, Stanišićeva odbrana je navela da je on 1991. godine stupio u kontakt sa agencijom CIA i da je 1993. naveo CIA na lokacije masovnih grobnica u Bosni.

Ovo nije prvi put da se Stanišić dovodi u vezu sa CIA, podseća list i navodi da je advokat Vejn Džordaš, branilac Stanišića, u finalu iznošenja završne reči opet potegao saradnju sa CIA kao adut svog klijenta.

- Stanišić je stupio u kontakt s CIA 1991. godine i bio je pouzdani sagovornik - rekao je danas Džordaš.

Džordaš je sudijama rekao da Stanišić ne bi 1993. godine vodio CIA u BiH da nađe masovne grobnice da je bio učesnik u zločinačkom udruženju, za šta ga tereti optužnica.

Stanišića je pred haškim sudom 2019. godine kao agenta CIA označio i ser Ajvor Roberts, bivši britanski ambasador u Srbiji, koji je svedočio na poziv odbrane Stanišića.

I, ŠTA ĆEMO SAD?! MEĐUNARODNA KOMISIJA ZA ISTRAŽIVANJE STRADANJA SRBA ŠOKIRALA SVET! RBiH JE izvršila agresiju, međunarodno pravo je jasno!

Prvog dana iznošenja završnih reči, 12. aprila, Tužilaštvo je zatražilo kaznu doživotnog zatvora za Stanišića, šefa DB-a između 1991. i 1998. godine, i Simatovića, komandanta Jedinice za specijalne operacije DB, gde je na raznim poslovima radio između 1978. i 2001. godine.

Drugog dana je završnu reč dala odbrana Stanišića, a bilo je mnogo reči o tome kome su zapravo na ratištu odgovarali Željko Ražnatović Arkan i njegova "Srpska dobrovoljačka garda".

Dok Tužilaštvo tvrdi da se Arkan i njegova jedinica mogu povezati sa Stanišićem i Simatovićem "na više načina", odbrana tvrdi da je Arkana kontrolisao Radovan Stojičić Badža, funkcioner srpske policije.

Odbrana je na kraju izlaganja zatražila da Stanišić bude oslobođen.

Stanišić i Simatović terete se da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu s tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s delova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Posle prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono veće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Apelaciono veće odlučilo je da, po prvi put u istoriji tog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

(VIDEO) MOSKVA NIKAD BRTUTALNIJA, SAD BI TREBALO DA SE KLONE KRIMA I CRNOG MORA "RADI NJIHOVOG DOBRA"! Hoće li Pentagon poslušati?!

Novo suđenje počelo je u leto 2017. godine, dok bi se presuda, prema ranijim najavama, mogla očekivati ovog maja.

Stanišića i Simatovića su vlasti Srbije uhapsile 2003. godine. Stanišić se zbog bolesti od jula 2017. nalazi na privremenoj slobodi u Beogradu. Ni jedan, ni drugi nisu prisustvovali iznošenju završnih reči.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
deda Raša

pre 3 godine

Ovakvi naj gore prolaze kada se otkrije istina. Kod svojih ne smeju a oni drugi ih ne puštaju jer bi izdao činjenice o događajima.

Darko

pre 3 godine

Ako je sve to tacno onda posle Haga da mu se sudi za veleizdaju a celokupna njegova I imovina clanova porodice da se zaplene... ili da ga posete nase tajne sluzbe jer ih je izdao...kao I srbiju...

zoran

pre 3 godine

Koliko izdajnika ima ova zemlja?..izgleda previše.

Nebojša

pre 3 godine

Mi smo jedina zemlja ciji lideri nepogresivo biraju poltrone a ne strucnjake koji im posle toga rade o glavi. Jedina smo zemlja ciji su nacelnik drzavne bezbednosti i nacelnik generalstaba bili spijuni CIA pa ne cudi kako smo prosli. Sloba je progurao i Milutinovica sa 100% glasova u Prekazu cisto albanskom selu koje je vojska oslobadjala 12 dana, a onda ga ovaj izdao i odbio da ga zastiti abolicijom na koju je imao pravo. A Sloba ga je zastitio iako je znao da je ovaj pokrao pare drzave jer je prodao KANADERE za gadenje pozara koje sada nemamo. Tako je bilo i sa Tadicem, a vidimo po samim recima Vucica da ni on nije bolje prosao samo sto je on otkrio na vreme, a da li je to dovoljno videcemo u narednom periodu. Mediokriteti, izdajnici, poltroni imaju zajednicku oosbinu POHLEPA i odsustvo RODOLJUBLJA, POSTENJA, CASTI I MORALA.

NEBOJŠA

pre 3 godine

ако је станишић био на вези ЦИА од '91. био је и слоба још од '80их,док је био банкар у америци.никаква то тајна више није,само то још амери ЗВАНИЧНО нису признали,али и то ће мо ускоро дочекати.нјих двојица су јасан доказ како пролазе 'пријатељи америке''.то би шиптарима могло бити за наук !!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija