• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

16.04.2021

07:18

KO IMA PRAVO NA PARE OD DRŽAVE ZA STOLARIJU Postoji jedan glavni kriterijum po kome će se novac dodeljivati, evo o čemu je reč

Društvo

KO IMA PRAVO NA PARE OD DRŽAVE ZA STOLARIJU Postoji jedan glavni kriterijum po kome će se novac dodeljivati, evo o čemu je reč

Podeli vest

Vest da će država subvencionisati ugradnju nove stolarije i da bi se za prozore od 1.500 evra bespovratno moglo dobiti 750, kod stotina hiljada domaćinstava brzinom munje postavila je pitanje ko će to moći i da dobije subvenciju. Istraživali smo koji kriterijumi će biti ključni, te da li će presudan biti kvalitet stolarije, starost nekretnine ili pak način grejanja.

Prvi, ali i jedni kriterijum je energetski pasoš. Iako na "prvu" ovaj termin zvuči konfuzno, reč je zapravo o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, što bi u prevodu značilo koliko nam je na stanu izolacija u stanju da zadrži toplotu.

Primera radi, ako na dnevnoj sobi od 15 kvadrata imate balkonska vrata i dvokrilni prozor koji dihtuje tako da tokom cele zime morate i da ih"ušuškavate" peškirima i krpama, onda računajte da ste visoko korirani. Ako pritom imate i ulazna vrata koja ne dihtuju, pa promaja vuče čak i kada je sve zatvoreno, bićete još bolje pozicionirani.

Praktično, fokus pri dodeli subvencija za stolariju mogao bi da bude na objektima koji se kotiraju na nižim stepenicima energetske efikasnosti. Konkretno to bi bilo ispod takozvanog C razreda koji je na trećem mestu od ukupno 8. Praktično na listi prioriteta bili bi sledeći razredi D, F I G, dok se A i B, pa i C ne bi uzimali za prioritete.

Važna informacija je i da sva novogradnja mora da ispuni kriterijume C kategorije, dok se za postojeće objekte očekuje da se nakon rekonstruktivnih radova, njihov energetski razred poveća makar za 1.

- Energetska efikasnost meri se sa termalnim kamerama, i ono što su merenja do sada pokazala jeste da su glavni izvori gde se najviše gubi toplota upravo prozori, odnosno stolarija i staklo. Mi smo 2004. radili takva merenja i ispostavilo se da je oko milion i po objekata bilo zrelo za rekonstrukciju zbog nedovoljne energetske efikasnosti - rekao nam je Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije i dodao da je danas takvih objekata mnogo više od milion i po.

Rodić je naveo i primer da je takvih stanova najviše na novobeogradskoj opštini.

Foto: Privatna arhiva

Najviše stanova "zrelih" za zamenu stolarije nalazi se na Novom Beogradu

Kao dobar primer naveo je naselje Vojvode Stepe u Beogradu, gde je primeni primenom propisa u oblasti energetske efikasnosti, građanima prepolovljen trošak grejanja.

- I ovaj projekat koji sada država radi je izuzetno dobar. Osi što će koristi doneti građanima, oživeće i privredu jer je značajno dodatno uposliti i veliki deo privrede - rekao je Rodić.

Energetski pasoš izrađuje ovlašćena organizacija na osnovu energetskog pregleda objekta i izrađenog Elaborata energetske efikasnosti. Po svemu sudeći to će raditi državne komisije, ali i komisije lokalnih samouprava kako je predviđeno novim zakonom o energetskoj efikasnosti.

Za izradu energetskog pasoša potrebna vam je određena dokumentacija, i to dokaz o vlasništvu nad nekretninom i relevantna projektna dokumentacija objekta.

Na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stanovanje.gov.rs, nalazi se test energetske efikasnosti, koji se sastoji od 8 pitanja. U zavisnosti od toga koliko ste imali zaokruženih odgovora pod brojem 1, 2, 3, i 4 vaš objekat je svrstan u jednu od 4 kategorije.

Najviše zaokruženih odgovora pod 1 vaš objekat svrstava u energetski razred "C" ili više, što znači da zadovoljavate propisane standarde. Najviše zaokruženih pod 2 vas svrstava u razred "E" ili "D", pod 3 u razrede "F" ili "E", i najviše pod 4 vas svrstava u razred "G" ili najlošiji energetski razred.

U okviru rezultata testa se nalaze i predlozi građevinskih mera i načina kako da sanirate svoj objekat, ali kao što stoji u napomeni svrha testa je samo upoznavanje sa unapređenjem energetske efikasnosti. Precizni proračuni zavise od mnogo više faktora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Joyce

pre 3 godine

To je delimičan i sa građevinsko tehničke t.j termalne strane bitan odgovor. Predpostavljam da mnoge građane interesuje mnogo značajnije pitanje. U koliko posedujete nekretninu koja je u toku legalizacije, uredno plaćate porez na tu imovinu, da li imate pravo na subvenciju ili se to pravo odnosi isključivo na već i isključivo legalizovane objekte stanovanja?

Je l može ludje

pre 3 godine

Koja termalna kamera meri na 17 spratu solitera koji nema izolaciju i nema sanse da bude izolovan?

milankukic

pre 3 godine

sve to izgleda zabavno jer ce dobiti samo podobni a evo primer pre 15-20 godina pojavile se sstedljive sijalice i kriterijum je bio da samo redovne laatise imaju pravo ali su dobili samo prijatelji i pre neznam koliko godina isto je bilo ali onda beskamatni kredit i to su pokupili prijatelji imate i ptimer "uzmi racun i pobedi "i tu kako neko moze da posalje 120-200 racuna i tu su namestaljke

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija