• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.04.2021

12:17

NE OSEĆAMO SE NI SIGURNO NI ZAŠTIĆENO! Vladika Teodosije: Crkvi i vernicima na KiM potreba dodatna zaštita!

Društvo

NE OSEĆAMO SE NI SIGURNO NI ZAŠTIĆENO! Vladika Teodosije: Crkvi i vernicima na KiM potreba dodatna zaštita!

Podeli vest

Bratstvo manastira Visoki Dečani i Eparhija kosovsko-metohijska ne osećaju se sigurno i zaštićeno i nema poverenje u kosovske institucije, poručio je danas vladika Teodosije, koji je pozvao da se u nastavku procesa dijaloga Beograda i Prištine obavezno razmotre dodatne institucionalne mere zaštite svetinja SPC i vernog srpskog naroda na KiM


U opširnom saopštenju dostavljenom medijima, vladika ističe brojne bezbednosne pretnje sa kojima se manastir Visoki Dečani suočava.


Poslednjih godina, ističe, tu su i institucionalni pritisci, pretnje, medijski napadi, kao i otvoreno nepoštovanjem kosovskih zakona.

- Zbog svega toga, bratstvo manastira Visoki Dečani, ni eparhija ne osećaju se sigurno i zaštićeno - poručio je vladika Teodosije.

Uz podsećanje na sve nevolje i probleme sa kojima se suočavaju zbog, kako navodi, svakodnevnog kršenja zakona, ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čestih pljački i skrnavljenja hramova, grobalja, sprečavanja povratka proteranog naroda i onemogućavanja pristupa vernika nekim od verskih objekata, vladika ističe da u postojećim okolnostima ne mogu da imaju poverenje u kosovske institucije i njihovu, kako kaže, tobožnju zaštitu".

On je apelovao na intenzivniju međunarodnu zaštitu srpskih svetinja i prava, jer je, kako ističe, međunarodno civilno i vojno prisustvo trenutno jedini garant njihovog opstanka.

- Podržavajući svesrdno princip da se svi problemi moraju rešavati mirno i civilizovano, smatramo da je zbog svega navedenog neophodno da se u procesu dijaloga Beograda i Prištine obavezno razmotre dodatne institucionalne mere zaštite svetinja SPC i našeg vernog naroda, kao važan preduslov za rešavanje postojećih pitanja na Kosovu i Metohiji - naveo je, između ostalog, vladika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija