• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.04.2021

18:05

VITAMIN D IMA VAŽNU ULOGU U BORBI PROTIV KORONE, ali na jednu stvar OBRATITE PAŽNJU! Ukoliko se nepravilno koristi može biti TOKSIČAN!

Društvo

VITAMIN D IMA VAŽNU ULOGU U BORBI PROTIV KORONE, ali na jednu stvar OBRATITE PAŽNJU! Ukoliko se nepravilno koristi može biti TOKSIČAN!

Podeli vest

Zbog pandemije korona virusa u poslednjih godinu, građani sve više kupuju suplemente koji služe za podizanje imuniteta - vitamine, minerale i probiotike, kaže Rada Jakovljević iz Apoteke Beograd, ali i upozorava da je pre korišćenja neophodno konsultovati se sa lekarom


"Danas ima dosta konsultacija i sa lekarima i sa farmaceutima, što je dobro, na kraju krajeva tu smo mi da sve ispratimo i uzrast i zdravstveno stanje i naravno lekari kad uvode veće doze", kaže Jakovljević.


Jakovljević kaže da je definicija leka da može biti i otrov ukoliko se nepravilno koristi, stoga je pre svega bitno utvrditi nivo određenog vitamina u krvi, a posebno vitamina D.

"Ako se koristi duže vreme treba prvo utvrditi nivo Vitamina D, jer on može biti toksičan. Ukoliko građani koriste veće doze Vitamina D to je onda po preporuci lekara, a ako nije onda ih mi usmeravamo na doze ili kod lekara na konsultaciju", navodi farmaceut.

Kao razlog velikog interesovanja za vitamin D, imunolog Borislav Kamenov navodi to da je taj vitamin univerzalni faktor koji je za sad jedini lek za prevenciju komplikacija od virusa.

"U prvim i najranijim fazama infekcije, kada se bolest razvija ukoliko imamo dovoljnu količinu vitamina D, on će pomoći da virus bude ubijen i da se uopšte ne proširi", kaže imunolog.

Foto: printscreen/rts ordinacija

Borislav Kamenov



Lekari najčešće prepisuju dozu od 500 ili 1000 miligrama vitamina D, a u borbi protiv korone, potrebno je uneti i do 10.000 mg dnevno, tvrdi Borislav Kamenov.

"U našoj zemlji, možemo slobodno da kažemo svi imaju premalo vitamina D, preko 90 odsto ima premalo vitamina D, a kada bi imali normalnu količinu ja verujem da bi kliničke slike bile mnogo lakše", ističe Kamenov.

Kamenov kaže da u slučaju pacijenata koji boluju od kovida, sigurno neče doči do predoziranja vitaminom D.

"Te doze koje dovode do predoziranja su enormno velike a mi nikada ne koristimo takve doze i nikada nije došlo do toga", kaže imunolog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija