• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

21.04.2021

10:20

Goran Papović upozorio: TV reklama o besplatnim udžbenicima čista prevara

Društvo

Goran Papović upozorio: TV reklama o besplatnim udžbenicima čista prevara

Podeli vest

Na televizijskim kanalima prethodnih dana emituju se reklame Fondacije "Alek Kavčić", u kojima oni ponovo reklamiraju udžbenike kao besplatne iako to apsolutno nije istina
Obmana

Inspekcija mora pod hitno da zabrani emitovanje sporne reklame
Goran Papović, NOPS

 

Kako je Informer već pisao, za svaki udžbenik koji poruče sa sajta "Besplatna biblioteka" roditelji moraju da plate čak dva dinara po stranici. Zbog toga domaći stručnjaci smatraju da inspekcija mora da reaguje i zabrani ovu reklamu, koja, prema njihovom mišljenju, dovodi potrošače u zabludu.

U spornoj TV reklami na ekranu se u jednom trenutku pojavljuje samo natpis "besplatni udžbenici", što navodi roditelje da pomisle da će udžbenik za svoje dete moći da nabave potpuno besplatno. Ipak, u sledećem kadru pojavljuje se tekst: "Potražite najpristupačnije udžbenike, besplatni na internetu i samo dva dinara po stranici u štampi."

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović objasnio je da je reklama Fondacije "Alek Kavčić" čist primer prevarnog oglašavanja.

- Ova reklama dovodi potrošače, odnosno, u ovom slučaju, roditelje u zabludu! Prosto nije dozvoljeno da se kroz celu reklamu spominju besplatni udžbenici, a onda da se odjednom kaže da oni to ipak nisu i da moraju da se plate dva dinara po strani. Takođe, prekršen je i Zakon o oglašavanju, jer je ovo obmanjujuće oglašavanje - rekao je on.

Naš sagovornik ističe da su za ove ozbiljne prekršaje zaprećene visoke kazne i upozorio da inspekcija mora pod hitno da se pozabavi ovim slučajem i zabrani dalje emitovanje.

- Ako se utvrdi da su prekršili zakon, zaprećena kazna je od 300.000 do dva miliona dinara. Tržišna inspekcija mora da reaguje i inspektori bi morali da kazne krivce! Zato slučaj treba prijaviti nadležnim organima kako bi oni istražili o čemu se tu radi i zabranili dalje emitovanje sporne reklame. Prosto, ne može da se za nešto kaže da je besplatno ako to morate da platite! - smatra Papović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar

pre 3 godine

Čak 2 dinara? U tom slučaju komplet knjiga za drugi razred jsa poštarinom košta 1.900dinara, a kod ovih poštenih izdavačkih kuća je 12.000 dinara, što se to ne pomene? Ali najgore od svega ke što škola i nastavnici odlučuju kojeg izdavača će da favorizuju, tako da učenik koji je npr 6. razred i njegovi roditelji moraju zbog posla da se presele u drugi grad i on samim tim promeni školu mora da nađe školu koja radi sa istim izdavačem jer gradivo nije isto!?!?!?! Alo, ljudi, knjige moraju da sadrže isti tekst, pa neka ga štampa ko hoće, neka će da bude veća, manja, u boji ili ne, veći font, lepša slova, ali lekcija mora da bude identična. Pa onda neka roditelji i deca odluče koju će da kupe, npr nekome smetaju krupnija slova, nekome smeta veliki format knjige jer ima mali radni sto itd. Ovo trenutno je kriminal i korupcija na maksimumu. Svaka čast fondaciji, ja sam kupio knjige i odličnog su kvaliteta, sada ratujemo sa direktorom koji očigledno ima interes da klet bude u njegovoj školi.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija