• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

26.04.2021

21:10

SRBIJA BEZ UMRLIH OD KORONE U AVGUSTU?! Uporedili smo iskustva Izraela i naše zemlje, REZULTAT JE ODLIČAN - Zapad može samo da nam...

Društvo

SRBIJA BEZ UMRLIH OD KORONE U AVGUSTU?! Uporedili smo iskustva Izraela i naše zemlje, REZULTAT JE ODLIČAN - Zapad može samo da nam...

Podeli vest

Cilj je da do leta broj novoobolelih bude ispod 100, što bi bio veliki uspeh, kaže epidemiolog dr Branislav Tiodorović

Prošlog četvrtka u Izraelu prvi put posle deset meseci nije zabeležen nijedan smrtni slučaj izazvan koronavirusom, a ako masovnu imunizaciju nastavimo uspešnim tempom, do početka avgusta isto bi moglo da se dogodi i kod nas u Srbiji, predviđaju domaći stručnjaci!


Izrael je lider u svetu po broju vakcinisanog stanovništva. Od devet miliona građana, njih preko pet miliona već je primilo obe doze, što je više od 53 odsto ukupnog stanovništva. Prizori iz Tel Aviva i drugih izraelskih gradova pokazuju da je vakcinacija i poštovanje mera jedini mogući način da pobedimo koronavirus i da se vratimo normalnom životu. Zbog odlične epidemiološke situacije Izraelci su u martu otvorili sve ugostiteljske objekte, a već od 18. aprila ukinuta je i obaveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom. U zatvorenim prostorima maske su i dalje obavezne.



Odlični rezultati
Masovna imunizacija u Izraelu počela je 20. decembra prošle godine, mesec dana pre Srbije. Ipak, možemo se pohvaliti odličnim rezultatima s obzirom na to da su do sada u Srbiji obe doze vakcine primila 1.303.093 građanina, dok je samo jednom dozom imunizovano skoro dva miliona punoletnog stanovništva.


Cilj naše države je da se do kraja juna vakciniše najmanje 2,5 miliona ljudi, a prema rečima naših stručnjaka, vraćanje normalnom životu možemo očekivati za dva do tri meseca.
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek ističe da su brojke ohrabrujuće.
- Moramo da izdržimo još malo. Još dva do tri meseca i blizu smo cilja! Treba nam još opreza, epidemijske mere i masovna imunizacija. Postigli smo odlične rezultate. Posećujemo svaki grad, svako selo, dolazimo do svakog čoveka i razgovaramo. Dosta smo opustili građane i oslobodili ih bespotrebnog straha. Ovo što brojke padaju jeste rezultat vakcinacije. Sredinom ove nedelje Srbija će dostići i preći dva miliona punoletnih građana koji su vakcinisani prvom dozom - kaže Đerlek i upozorava da ima nekoliko regiona u Srbiji gde je broj vakcinisanih mali.


Epidemiolog Branislav Tiodorović objasnio je da će postojeće mere moći da se ukinu kada Srbija dostigne broj vakcinisanih kao Izrael i druge zemlje koje su postigle visok nivo kolektivnog imuniteta.
- Ako se osnovne mere budu poštovale i ako odziv za vakcinaciju bude dobar kao što je do sada, moguće je i selektivno popuštanje mera. Neki gradovi kao što su Novi Pazar i okolina, gde je odziv na vakcinaciju loš, teško da mogu da očekuju popuštanje mera. Čini mi se da sa vakcinacijom u što većem obimu možemo da obezbedimo da brojevi novozaraženih na dnevnom nivou budu ispod hiljadu, to bi bilo realno i moguće. Ali cilj do leta je da broj novoobolelih bude ispod 100, to bi bio veliki uspeh! - napominje Tiodorović.

Foto: printscreen Twitter

U Izraelu se život vratio u normalu


Oprez za praznike
I epidemiolog Predrag Kon uporedio je situaciju u Srbiji sa Izraelom.
- Izrael je tek pre desetak dana skinuo maske na otvorenom. U Izraelu niste mogli da izlazite bez maske, sve vreme su nošene, na otvorenom niste mogli da nađete čoveka bez maske. Sadašnja vakcinisanost im se približava na 90 odsto, a dve doze je primilo 54 odsto građana. Oni sada dolaze u situaciju da nemaju nijednog umrlog, da im je broj novih slučajeva ispod 100. Dakle, ulaze u situaciju kada bezbedno očekuju naredni period. Ne mislim da u Srbiji treba zatezati ili popuštati mere, ne treba dirati ništa. U riziku smo i grehota je da nam se ponovo virus pokrene nakon vaskršnjih praznika. Ne očekujem da će doći do toga, ali praznici mogu malo da uspore pad broja obolelih - objasnio je Kon.

TABELA:


Poređenje:
DRŽAVA SRBIJA IZRAEL

broj stanovnika 6.945.000 9.197.590
broj vakcinisanih (2 doze) 1.303.093 5.100.000
broj obolelih za 24h 1.695 32
broj umrlih za 24h 31 4
ukupan broj obolelih 679.667 838.006
ukupan broj umrlih 6.227 6.350
* zaključno sa 24. aprilom 2021.



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija