• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Blic

28.04.2021

17:07

POPUŠTANJE MERA OD 8. MAJA?! Doktor Tiodorović otkrio šta nas čeka posle praznika /VIDEO/

Društvo

POPUŠTANJE MERA OD 8. MAJA?! Doktor Tiodorović otkrio šta nas čeka posle praznika /VIDEO/

Podeli vest

Sednica kriznog štaba na kojoj je analizirana epidemiološka situacija, završena nešto pre 17 časova

- Verujem da želimo da izbegnemo onaj scenario koji smo imali za Sretenje, kada je bilo lepo vreme i kada smo imali nepoštovanje mera. Izbegnimo taj scenario sad. Možemo ga izbeći - rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je pozvao da se iskoristi lepo vreme, u krugu porodice u prirodi, ali uz poštovanje mera.

- Morate znati činjenice. Preko 90% pacijenata koji se danas nalaze u našim bolnicama su nevakcinisani. Potpuno je jasno da stradaju, obolevaju i nažalost fatalno završavaju nevakcinisani - upozorio je.

Naveo je da ima i onih koji obole sa jednom ili dve doze, uz napomenu da nijedna vakcina ne štiti 100%, zavisno od njene efikasnosti i sposobnosti organizma da odgovori povećanim imunitetom.

- A to se razlikuje - istakao je: - Oni koji imaju hronične bolesti ne mogu uvek odgovoriti na najbolji način.

Tiodorović je naveo da se organizacija vakcinacije koja je odlično počela i odlično se odvijala, mora nastaviti na isti način.

- Stavićemo fokus na radno sposobno stanovništvo - kazao je on, navodeći da je stanovništvo iznad 70 godina vakcinisano sa oko 50 odsto od ukupnog broja: - Moramo mnogo više da se aktivno odnosimo prema velikim kolektivima.

Tiodorović je rekao i da treba usmeriti pažnju na mlade.

- Od 15. maja počinje velika kampanja prema mladima - u odnosu na Egzit - istakao je jedan od velikih događaja.

Naveo je dobre primere Izraela, Malte, Velike Britanije, koje treba slediti.

- Ovoga trenutka ne možemo govoriti o popuštanju mera. Ipak imamo velike brojke novodijagnostikovanih. Možemo govoriti o velikom popuštanju tek kada te brojke budu daleko manje nego sada.

On je naveo i da će se verovatno posle 8. maja razmišljati o postepenom ublažavanju mera, ukoliko se nastavi sa padom broja obolelih.

- To će se odnositi i na restorane i na kafiće u zatvorenom, da će moći da rade, ali sa 50 odsto kapaciteta.

On je naveo i da je uslov za popuštanje, da se mere poštuju i da se vakcinacija sprovodi.

U vezi sa kliničkom slikom obolelih, rekao je da prvih pregleda i dalje ima na nivou koji se ne poboljšava dovoljno brzo.

- U bolnicama se ima utisak da se više otpusti nego primi. Vidite da na respiratorima imamo oko 25, 30 odsto obolelih. Vidite da nam umire oko 30 ljudi - kazao je navodeći da u respiratornim jedinicama situacija nikako nije sjajna.

- Što se tiče proizvodnje Sputnjika V na Torlaku, to ide dobro. To će biti izvanredno dobar potez koji će nam omogućiti i to da to ponudimo regionu i pokažemo koliko je Srbija napredovala u jednom kratkom periodu.

U vezi sa spomenutim Egzitom kaže da su organizatori učinili veliki napor i da to svi moramo da podržimo.

- Pre svega da obezbedimo da se mladi vakcinišu i da budu bezbedni. Proglašenja kraja epidemije nema bez SZO. Svi smo globalno selo. Veoma je stalo svima da se bolest stavi pod kontrolu, a o tome ne možemo govoriti u maju mesecu - rekao je reagujući na pitanje o tome da li je moguće da se "priprema kraj epidemije za maj".

Povlastice za vakcinisane

- Ja sam lekar nisam pravnik, ne mogu govoriti o povlasticama. Najbolji način je da to rešavamo zajedno sa Evropom, sa celim svetom - rekao je Tidorović.

Član Kriznog štaba, ministarka Darija Kisić Tepavčević rekla je ranije danas da nema mnogo prostora oko popuštanja mera i dodala da je u Srbiji pada broj novozaraženih, ali da je virus još uvek tu i da je značajan broj pacijenata na respiratoru i u teškom stanju.

Ona je navela i da je epidemiološka situacija u Srbiji povoljnija u odnosu na druge zemlje, ali da masovno okupljanje u zatvorenim prostorima još dugo neće biti bezbedno i moguće.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Novom Sadu da bi uskoro moglo da usledi popuštanje epidemioloških mera.

Ekonomski deo se i dalje zalaže za relaksiranje mera, naročito što se tiče rada ugostiteljskih objekata.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je danas na predstavljanju prvog reciklomata u Beogradu, na pitanje novinara kada će biti otvorni ugostiteljski objekti u zatvorenom delu, a ne samo bašte, rekao:

- Da se ja pitam, to je već trebalo uraditi. Nadam se da će se to deseti brzo i to svakako u Beogradu pre nego u drugim gradovima, jer ja se zalažem da mere zavise od regiona do regiona, a prema pocentu vakcinisanih građana, a u prestonici je taj procenta visok i zato naše građane treba nagraditi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17