• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

01.05.2021

10:56

"PRIMETILI SMO JEDNU NOVU PROMENU KOJU KORONA IZAZIVA NA SRCU" Doktorka Zdravković upozorava: Virus ne možete prevariti

Društvo

"PRIMETILI SMO JEDNU NOVU PROMENU KOJU KORONA IZAZIVA NA SRCU" Doktorka Zdravković upozorava: Virus ne možete prevariti

Podeli vest

Doktorka Marija Zdravković rekla je u Dnevniku RTS-a da zdravstveni radnici smatraju da je ovo bila najteža godina koju pamte.

"Kad vam to kaže neko ko je ove godine otišao u penziju, a prošao je i bombardovanje i sve teške situacije, onda znate da je to zaista tako. Ovo je bolest koja je pre svega bila izazov za sve nas, jer je bila nepoznata. Morali smo da učimo o njoj, da sprovodimo mere prevencije, zaštite nas samih i zaštite pacijenata", ističe Zdravkovićeva.

Kaže da je svim zdravstvenim radnicima bilo najteže kada su gledali ogroman broj ljudi koji stoji ispred ambulante i čekaju rezultate sa velikom zebnjom.

Mladi se bore za život

"Kada gledate mlade ljude koji se bore za život, koji posle puno naše posvećenosti i zalaganja gube bitke... Ne postoji niko ko nije izgubio ove godine nekoga ko mu je bio drag i blizak", kaže doktorka Zdravković.

Smatra da nas je pandemija naučila da moramo biti jaki, da je organizacija izuzetno bitna i da je jako važno poštovanje mera.

"Možda možete da prevarite nekoga ko vas kontroliše, ali virus ne možete prevariti", naglašava doktorka Zdravković.

Ističe da se u tokom praznika moramo pridržavati mera koje su, kako kaže, odlično dizajnirane.

Foto: Informer - Zoran Sinko

KBC "Bežanijska kosa" izlazi iz kovid sistema

"To znači da treba što manje da budemo u zatvorenom prostoru, da moramo nositi zaštitne maske, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom kad smo u grupama", objašnjava doktorka Zdravković.

"Korona napada sve organe" 

Od nedelje u sedam sati KBC "Bežanijska kosa" izlazi iz kovid sistema i ponovo prima pacijente koji nemaju simptome povezane sa koronavirusom.

Doktorka Zdravković kaže da koronavirus napada sve organe i da postoji široka lepeza povezanih pulmoloških poremećaja sa produženim tegobama, kao i kardiovaskularnih tegoba sa raznim aritmijama.

"Kod pacijenata koji su imali kovid uočili smo povećan broj pacijenata koji dolaze sa novonastalim aritmijama, sa miokarditisima, koji dolaze sa jednom novom kategorijom promena na srčanom mišiću, što predstavlja inflamaciju srčanog mišića", navodi Zdravkovićeva.

Kaže da te tegobe obično traju između tri i šest meseci i nisu povezani sa prethodnom težinom bolesti.

Doktorka Zdravković apeluje na sve ljude da se vakcinišu protiv koronavirusa i ističe da niko nije premlad da primi vakcinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 2 godine

A da malo manje mracite, molim Vas? Bila im "teska godina" jer konacno morali da rade svoj posao, a "cascavanja" gradjana za tretmane i operacije im opala? Virus ima veoma predvidivi tok, i ja i porodica smo prelezali. Tezi je virus od najtezeg gripa koji sam imao, ali ako se otpostuje i odlezi temperatura, nema se problema osim kod gronicara, narkomana, i sl. Pumpate bespotrebno pricu, vreme je da se s tim malo stane kako bi Srbija mogla napred. Pustite ovaj narod da zivi.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija