• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

05.05.2021

07:29

OPŠTINE SE VEĆ PRIJAVLJUJU, EVO KADA ĆE I GRAĐANI Detaljan vodič za dobijanje para od države za zamenu stolarije

Društvo

OPŠTINE SE VEĆ PRIJAVLJUJU, EVO KADA ĆE I GRAĐANI Detaljan vodič za dobijanje para od države za zamenu stolarije

Podeli vest

Opštine su već počele da se prijavljuju za subvencije kojima bi finansijski pomagale građane da zamenu stolariju ili kupovinu novih ložišta. Kako rok za lokalne samouprave lagano ističe, na potez dolaze građani.

Ovo je detaljan vodič šta sve treba da uradite kako bi dobili polovinu novca od iznosa koliko košta zamena stolarije ili peći.

Resorno ministarstvo nedavno je raspisalo konkurs za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Poziv se odnosi isključivo na jedinice lokalne samouprave, i traje do 21. maja. Svaka opština može da dobije po 10 miliona evra, ali imajući u vidu da je ovo pilot projekat, prema najavama iz resornog ministarstva, u narednim fazama sredstva bi trebalo da budu daleko veća.

Nakon konkursa za opštine uslediće još dva javna poziva. Prvi će biti namenjen kompanijama koje će te poslove realizovati, a drugi koji se očekuje tokom jula za građane koji žele da unaprede energetsku efikasnost objekta u kom stanuju.

Ono što je važno jeste da neće biti ograničenja na osnovu tipa stambenog objekta u kojem živite niti će biti ograničenja u kvadraturi.

Za sada je sigurno da bi građani finansirali 50 odsto ukupne investicije, a drugu polovinu bi obezbedili opština i država odnosno Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.

Sa druge strane već je bilo najava da će u jednom trenutku biti formiran i drugi model po kom bi građani 50 odsto sredstava koji sami treba da obezbede, mogli da obezbede kroz kredite.

Foto: printscreen

Građani bi trebalo da mogu da se prijave već u julu

U odgovoru koji je "Blic" dobio od resorne ministarke, stoji da je u toku trenutno na razmatranju nekoliko modela sufinansiranja mera energetske efikasnosti za građane, a prvi bi trebalo da bude realizovan u saradnji sa lokalnim samoupravama.

- Uslovi, kriterijumi i način prijave građana kao i neophodna dokumentacija uz prijavu će biti navedeni u javnom pozivu lokalnih samouprava. Mogu se očekivati kriterijumi koji se odnose na postojeće stanje stolarije, grejnog sistema, izolacije objekta i drugih - navode u ministarstvu.

Kriterijumi će se definisati u saradnji sa lokalnim samoupravama, a na osnovu čega će se formirati rang lista prijava.

Ovim Projektom je predviđeno nekoliko mera povećanja energetske efikasnosti objekata od subvencija za stolarije, preko pomoći za izolaciju i zamenu ložišta do ugradnje solarnih kolektora za grejanje vode.

Govoreći o subvencijama za stolariju prvi, ali i jedni kriterijum za dobijanje novca po osvom osnovu je energetski pasoš. Reč je zapravo o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, što bi u prevodu značilo koliko nam je na stanu izolacija u stanju da zadrži toplotu.

Govoreći o ceni stolarije, firme koje se bave proizvodnjom i montažom ističu da cena zavisi od mnogo detalja, ali ako uzmemo za primer dvosoban stan od 60 kvadrata koji ima po jedan jednokrilni prozor u kupatilu i kuhinji, i po jedan dvokrilni prozor u sobama, uz jedna dupla i jedna manja balkonska vrata za izlazak na terasu - računica kaže da je za novu stolariju, u najjeftinijoj varijanti, potrebno nešto manje od 1.000 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KO IMA PRAVO NA PARE OD DRŽAVE ZA STOLARIJU Postoji jedan glavni kriterijum po kome će se novac dodeljivati, evo o čemu je reč
Društvo

KO IMA PRAVO NA PARE OD DRŽAVE ZA STOLARIJU Postoji jedan glavni kriterijum po kome će se novac dodeljivati, evo o čemu je reč

Vest da će država subvencionisati ugradnju nove stolarije i da bi se za prozore od 1.500 evra bespovratno moglo dobiti 750, kod stotina hiljada domaćinstava brzinom munje postavila je pitanje ko će to moći i da dobije subvenciju. Istraživali smo koji kriterijumi će biti ključni, te da li će presudan biti kvalitet stolarije, starost nekretnine ili pak način grejanja.

16.04.2021

07:18

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija