• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

10.05.2021

07:29

DANAS OD DRŽAVE JOŠ 130 EVRA! Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune!

Društvo

DANAS OD DRŽAVE JOŠ 130 EVRA! Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune!

Podeli vest

Druga polovina minimalne zarade u okviru trećeg paketa državne podrške privredi biće isplaćena danas. Reč je o sumi od 15.450 dinara, a u sličnom terminu u junu bi trebalo da bude isplaćeno još toliko - za majsku platu. Prethodno je 8. aprila isplaćeno prvih 15.450 dinara, koje firme dobijaju od države za plate radnicima

Ova podrška u okviru trećeg paketa državne pomoći privredi i građanima praktično "pokriva" zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po zaposlenom, dobiti nešto više od 46.000 dinara, odnosno tri puta po 15.450, što je polovina januarske minimalne plate u Srbiji.

Zbog ovakvog tempa isplate, mnogi poslodavci odlučili su da vrate praksu uvedenu prošle godine, pa će zaposleni drugi deo plate primiti danas, sutra ili narednih dana. Prvi deo, razliku do ukupne zarade, većina je primila krajem aprila ili početkom maja.

Tokom 2020. firme su u dva navrata zaposlenima isplaćivale plate u dva dela, kako bi svoje isplate uskladile sa državnom pomoći privredi, koja je dodeljivana kroz dva paketa mera.

Pravo na ovu pomoć ima nešto više od 1,1 milion radnika zaposlenih kod preduzetnika, u malim, mikro, srednjim i velikim preduzećima. Glavni uslov je da radnici moraju biti zvanično prijavljeni kod poslodavca, što znači da pravo na pomoć nemaju takozvani radnici "na crno".

Ovaj novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog.

Foto: Insajder/Zoran Sinko

Podsetimo, preduzeća se svakog meseca prijavljuju za dobijanje polovine minimalca za taj mesec. Tako je prijava za majsku isplatu počela 1. maja na portalu Poreske uprave. Ista procedura važiće i za jun.

Uslovi za poslodavce su slični kao i u prva dva paketa pomoći, pa tako preduzeća koja uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi.

Za drugi minimalac 17 milijardi dinara

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da će isplata polovine minimalne zarade za april, iz trećeg paketa državne pomoći, za koju se prijavilo 230.805 preduzetnika i privrednih subjekata, početi 10. maja.

"Ukupan iznos koji ćemo isplatiti za 1.122.787 zaposlenih je 17,2 milijarde dinara", napisao je ministar Mali na Instagram profilu.

Ugroženima i dodatni minimalac

Zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, turistički vodiči i rent-a-kar agencije, pored isplate tri polovine minimalca dobiće još jednu celu minimalnu zaradu. Tako će oni, pored 46.350 dinara, dobiti dodatnih 31.000. Takođe, svim gradskim hotelima biće isplaćena novčana pomoć od 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a autoprevoznici će dobiti 600 evra mesečno za svaki autobus.

Prošle godine dva paketa pomoći

Sličnu pomoć preduzeća su dobila i prošle godine, kada je država privredu u okviru prvog i drugog ekonomskog paketa pomoći podržala sa ukupno tri mesečna minimalca i dva puta po 60 odsto iznosa minimalne zarade.

Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi u junu, a treći u julu. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac.

U okviru drugog paketa mera, radnicima je u avgustu i septembru isplaćeno po 60 odsto minimalne zarade, odnosno ukupno po 36.000 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59