• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.05.2021

13:31

ODOBRENA TORLAKOVA VAKCINA U RUSIJI! Srbija će biti prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V

Društvo

ODOBRENA TORLAKOVA VAKCINA U RUSIJI! Srbija će biti prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V

Podeli vest

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na Torlaku i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina Sputnjik Ve protiv korona virusa.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik Ve, saopšteno je na sastanku koji su danas u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i predsednik Mešovitog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Ministar Popović je podsetio da su validacione serije vakcine iz Torlaka prošlog meseca poslate na proveru u Institut Gamaleja.

- Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom - rekao je Popović.

Ovo je velika vest za Srbiju. Naša zemlja ponovo će postati sila u proizvodnji vakcina, a to je danas kao da imate najmoćnije oružje kojim štitite bezbednost svojih građana”, rekao je Popović.

On je istakao da u sledeće dve nedelje očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine Sputnjik Ve.

- Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Vučićem razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv korona virusa - rekao je Popović.

Foto: printscreen

Torlak

Hvala predsedniku Vučiću na podršci u ovom važnom projektu za Srbiju, hvala celoj Vladi, Institutu Torlak, njegovom rukovodstvu i zaposlenima, kao i svima drugima koji su verovali da će ovaj trenutak doći i da će Srbija, uz pomoć naše ruske braće, proizvoditi na svojoj teritoriji vakcine protiv korona virusa.

Direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg izrazio je zadovoljstvo zbog odobrenja validacionih serija vakcina proizvedenih u Torlaku.

On je ukazao da je Institut Torlak renomirana naučno-istraživačka ustanova sa stogodišnjom tradicijom koja ima odlične naučnike i stručnjake.

Gintsburg je zahvalio ministru Popoviću na poverenju koje srpski narod i srpsko državno rukovodstvo ukazuju vakcini Sputnjik Ve, a koju je razvio Institut Gamaleja, istakavši da je u ovom trenutku to vakcina sa najvišom potvrđenom efikasnošću na svetu od preko 94 odsto.

Direktor Instituta Gamaleja prihvatio je poziv ministra Popovića da poseti Republiku Srbiju u cilju produbljivanja naučne i tehnološke saradnje između Srbije i Rusije.

Uskoro opširnije na informer.rs


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17