• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS / Informer

23.05.2021

10:45

UPOZORENJE IZ LABORATORIJE: Građani se sa putovanja vraćaju zaraženi, među njima ima i vakcinisanih!

Društvo

UPOZORENJE IZ LABORATORIJE: Građani se sa putovanja vraćaju zaraženi, među njima ima i vakcinisanih!

Podeli vest

Rukovodilac laboratorije "Vatreno oko" Snežana Jovanović kaže za RTS da je manje testova koje u toj laboratoriji dnevno urade, kao i da je sedam do osam odsto njih pozitivno. Upozorava da se građani sa putovanja vraćaju zaraženi, da među njima ima i vakcinisanih, kao i da je oprez potreban i tokom putovanja

Snežana Jovanović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da u laboratoriji "Vatreno oko" rade manje testova, da je poslednjih nekoliko nedelja od 600 do 800 testova dnevno, što je značajno manje u odnosu na prethodni period kada je bilo i do 3.500 testova.

- Od tih 700 do 800 testova dnevno sedam do osam odsto je pozitivno. Značajno manje pozitivnih u Beogradu, ali po broju pozitivnih prednjači Novi Pazar - ističe Jovanovićeva.

Ističe da s obzirom da je veći broj negativnih testova, ali i po pozivima kada će biti gotovi rezultati, pretpostavlja da se najčešće radi o osobama koji se testiraju zbog putovanja.

Foto: Shutterstock

Ipak, upozorava da se građani sa putovanja vraćaju zaraženi, čak i oni koji su vakcinisani, mada imaju blaže simptome i naglašava da je potreban oprez i na putovanjima, posebno u avionima.

 

- Iz nekog bližeg okruženja znam da su se vratili sa putovanja, to je temperatura blaža, 37 ili 38 stepeni, malaksalost blaga za par dana prolazi što je značajno, jer kao što znamo onaj koji je vakcinisan može da oboli, ali će klinička slika biti lakša - navodi Jovanovićeva.

Labratorija "Vatreno oko" otvorena je u aprilu prošle godine, a Jovanovićeva kaže da su obavili preko 400.000 pi-si-ar testova, oko 40.000 seroloških testova i oko 14.000 antigenskih testova za godinu dana.

Foto: printscreen

Na pitanje treba li da strahujemo od novih sojeva virusa, Jovanovićeva kaže da je jasno da se i virus menja, jer je to jedini način da on pobegne od svega onoga što čovek čini da bi izbegao bolest.

 

- Postoji više varijanti virusa – brazilska, južnoafrička, britanska, indijska. Kod nas je registovan britanski soj virusa sekvenciranjem genoma. Tom analizom genetskog materijala virusa bave se dve labratorije u Srbiji. Za sada je detektovan samo britanski soj virusa, da li će biti još neki, verovatno da hoće - rekla je Jovanovićeva i dodala da su dali na skvenciranje određene uzorke.

Virus ne poznaje granice tako da ćemo verovatno u nekom trenutku i kod nas detektovati prisustvo tih sojeva, naglašava Jovanovićeva.

- Govori se o indijskom duplom mutantu, on nema dve mutacije nego 13, ali te neke dve koje su detektovane u Kaliforniji i Južnoj Africi su se našli na jednom istom mestu. Da li su opasniji? Jesu, brži je prenos. Da li je to teža klinička slika ili ne? Za sada se ne zna, ali vakcine koje za sada postoje su delotvorne čak i protiv indijskog soja - rekla je Jovanovićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija