• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beta

25.05.2021

08:55

PROMENE U LIČNIM KARTAMA GRAĐANA Pred poslanicima 3 predloga, evo šta tačno podrazumevaju

Društvo

PROMENE U LIČNIM KARTAMA GRAĐANA Pred poslanicima 3 predloga, evo šta tačno podrazumevaju

Podeli vest

Skupština Srbije počinje poslednju sednicu redovnog prolećnog zasedanja, a na razmatranju je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti i drugi propisi.

Promene su predložene zbog nedostataka u važećem zakonu i zbog obaveze koja proizilazi iz projekta Vlade "Stop birokratiji".

Predlog je da se u lične karte doda podatak o adresi prijavljenog prebivališta, da se odredbe Zakona o ličnoj karti usklade s propisima o elektronskom dokumentu, a novina bi bilo i da se za lica starija od 16 godina lična karta može da se izda uz saglasnost samo jednog roditelja.

Na dnevnom redu biće i Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne, kojim se ta oblast usklađuje s propisima Evropske unije.

- Predlogom zakona daje se definicija poslovne tajne, odnosno precizira se koje informacije i pod kojim uslovima uživaju zaštitu kao poslovna tajna. Takođe, uređuje se pod kojim uslovima se pribavljanje, korišćenje i otkrivanje informacije koja predstavlja poslovnu tajnu, smatra zakonitim, a pod kojim uslovima se smatra nezakonitim - naveo je predlagač u obrazloženju.

Ranije je najavleno da će se na sednici, ukoliko poslanici prihvate, po hitnom postupku verovatno biti izmene Zakona o akcizama kojima će se politika akciza na alkoholna pića harmonizovati sa standardima Evropske unije.

Redovno prolećno zasedanje završava se u četvrtak posebnom sednicom na kojoj će poslanici postavljati pitanja članovima Vlade Srbije.

U narednim mesecima mogu se očekivati vanredna zasedanja, sve do 1. oktobra, kada bi trebalo da počne redovno jesenje zasedanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zzz

pre 2 godine

pa vec ima adresa na cipu? na cip je i stavljena da se smanji birokratija.. sta sad?!

Dule

pre 2 godine

Ја имам личну карту без чипа и на њој је уписана моја адреса, али ако променим адресу мораћу да вадим нову. Чему онда служи чип, кад је једина предност чиповане личне карте била то што није требало вадити нову приликом селидбе?

Nina

pre 2 godine

Pa kada nam propise rade početnici bez trunke iskustva moramo da menjamo. A ni poslanici nisu mnogo pismeniji ili su lenji da pročitaju materijal za sednicu.

Samosvesna građanka

pre 2 godine

Predlog je da se u lične karte doda podatak o adresi prijavljenog prebivališta... Надам се да т а ј предлог никад неће бити усвојен!

Samosvesna građanka

pre 2 godine

U pravu si: pojma nemam koliko ti pojma nemaš.

Rajko

pre 2 godine

Kome se kako ćefne tako menja. Pita li neko gradjane jesu za to? Ok, nek se menja ali neka troškove plati onaj ko želi da menja i ko menja a ne gradjani. Menjaju se tablice, lične karte, vozačke, saobraćajne i, i, i samo daj pare. Dokle bre? Pa idite radite po fabrikama ili njivama za pare a ne u poslaničke klupe odakle zaradjujete iz džepova gradjana.

ljubomir

pre 2 godine

Nestalo para u kasi pa ajde da menjamo licne karte.

LALALAL

pre 2 godine

Dokle više maltretiranja vlasti i birokratije.Imamo/nametnuti/čip gde piše i ko ima"šupalj zub i broj cipela",kakva sad opet zamena l.k.zbog neupisane adrese ili nečeg drugog!Sećam se samo koliko je bilo maltretiranja,jutarnjihi,noćnih čekanja i iznuđenih novaca pri izdavanju sadašnjih dokumenata,l.k.,pasoša,vozačke,saobraćajne,zdravstvene...U to vreme je,kad se sve to odvijalo,samo da podsetim, sadašnji predsednik Skupštine Srbije bio ministar Unutrašnjih poslova.Pa je LK izdavana sa rokom od 5 godina,a ostala dokumenta sa smešno kratkim rokovima,samo da bi ŠTA...?AMAN VIŠE!!!

dera

pre 2 godine

Ko ne zna svoj posao pa stalno nesto menja neka izvoli o svom trosku da pravi izmene , i naravno da to postom posalje bez troskova gradjana . Prodje mi zivot ispred drzavnih saltera i to o mom trosku .

jenny

pre 2 godine

kakva bre adresa , pa svaki put kad je primenite morate i lk da menjate ili staged dodajete dokument- glupost nevidjena

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija