• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

31.05.2021

07:47

SUTRA POČINJE PRIJAVA ZA 3.000 ZA VAKCINISANE GRAĐANE! Evo kakva je procedura i kada će NOVAC LEĆI NA RAČUN!

Društvo

SUTRA POČINJE PRIJAVA ZA 3.000 ZA VAKCINISANE GRAĐANE! Evo kakva je procedura i kada će NOVAC LEĆI NA RAČUN!

Podeli vest

Svi građani Srbije koji prime makar i prvu dozu vakcine u Srbiji do danas imaju pravo na finansijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara. Prijava za ovu novčanu pomoć počinje sutra 1. juna. Poslednji dan za prijavu je 15. jun, a pare na račune građana u bankama država će isplatiti u periodu od 12. do 20. juna

 

Ono što je najvažnije u slučaju da želite ovih 3.000 dinara od države, jeste da ste zaključno sa današnjim danom vakcinisani makar jednom dozom bilo koje od dostupnih vakcina u Srbiji. Dakle, svi koji se vakcinišu posle tog datuma, nemaju pravo na pomoć.

Što se tiče prijave, procedura je organizovana na isti način na koji smo se ove godine prijavljivali za 60 evra i prošle za 100 evra. Prijava će biti moguća na dva načina: onlajn preko sajta Uprave za trezor; i telefonski, na broj telefona koji će biti objavljen uoči 1. juna kada prijava počinje.

Dakle za prijavu za 3000 dinara vam je potreban: JMBG, broj lične karte i naziv banke u kojoj imate otvoren račun. Ukoliko nemate račun u banci, u prijavi je potrebno samo navesti naziv banke i račun će vam biti automatski otvoren.

Ne moraju svi da se prijavljuju

Građani koji primaju socijalnu pomoć, kao i penzioneri, neće morati da se prijavljuju. Svi ostali imaju tu obavezu. Važno je istaći da pravo na dodatnih 3.000 dinara za vakcinisane imaju svi građani stariji od 16 godina.

Za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć neće biti važno koju vakcinu su građani primili od 4 dostupne u našoj zemlji, a to su vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer, Astra Zeneka i Sputnjik V. Informaciju o primljenoj vakcini, kao i o datumu vakcinisanja, građani praktično neće morati u prijavi ni da daju.

Do sad vakcinisano

U Srbiji je do sada vakcinisano (jednom dozom) 2.520.220 građana i svi oni ostvaruju pravo na ovu novčanu pomoć.

Najviše ih je vakcinisano u Beogradu, Nišu, Užicu, Novom Sadu, i to posebno u centralnim gradskim opštinama. Najmanje vakcinisanih je u mestima: Tutin, Novi Pazar, Ljig, Lajkovac i Mionica.

Prijava počinje tačno u ponoć!

Prijave građana za pomoć od 3.000 dinara, koji su do 31. maja primili makar jednu dozu vakcine, počinje sutra, 1. juna, tačno u ponoć.

Za pomoć se mogu prijaviti svi državljani Srbije stariji od 16 godina, koji su na teritoriji naše zemlje, zaključno sa današnjim danom, primili makar jednu dozu vakcine, podseća ministar finansija Siniša Mali i dodaje da se prijave vrše preko sajta Uprave za trezor na adresi pmi.trezor.gov.rs.

"Želja nam je da što pre razvijemo kolektivni imunitet i da što veći broj građana primi makar jednu dozu vakcine protiv kovida 19, upravo zbog toga smo izašli i sa ovim predlogom da nagradimo sve one koji su primili makar jednu vakcinu", rekao je Mali.

Napominje da će prijava biti jednostavna, ista kao za pomoć od 30+30 evra i dodao da će proces prijavljivanja trajati do 15. juna, dok će u petak, 4. juna, početi i prijava putem telefona.

Mali je napomenuo da penzioneri ne treba da se prijavljuju za tu vrstu pomoći, ali da je potrebno da se prijave korisnici socijalne pomoći.

Podsetio je da je treći paket pomoć koji je Vlada Srbije definisala da pomogne privredi i građanima u toku.

"Prošle nedelje smo isplatili pomoć sve naše sugrađne koji žive na KiM, sada krećemo sa isplatom 3.000 dinara za vakcinisane", naveo je Mali.

Dodaje da će u junu biti isplaćena još jedna, treća, rata u vrednosti od 50 odsto minimalne zarade za pomoć privredi, kao i podrška autoprevoznicima.

"Svako obećanje ispunjavamo u dinar i u dan", rekao je Mali.

Foto: Tanjug

Pozvao je građane koji su vakcinisani da iskoriste ovu priliku i da se prijave za 3.000 dinara, jer je to, kaže, nagrada što pomažu državi u nameri da izgradi kolektivni imunitet.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, prijava za 3.000 dinara biće jednostavna, ista kao što je to bio slučaj kada su se građani prijavljivali za 30 plus 30 evra, odnosno biće potrebno da se unese matični broj, zatim broj važeće lične karte i da se izabere banka.

Za ovu meru podrške vakcinisanim građanima penzioneri se ne prijavljuju, dok za lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija prijavu podnosi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Od petka, 4. juna, počinje da radi i kontakt centar za prijavu telefonom, a broj će biti objavljen pred početak njegovog rada.

Isplate će biti realizovane odmah po završetku prijave.

Mali je naglasio da država u dinar i u dan isplaćuje obaveze koje ima, pa je tako već 5,7 miliona građana primilo prvu ratu od 30 evra, u okviru mere podrške 30 plus 30 evra, dok će im druga biti isplaćena u novembru.

Podsetio je i da će nezaposleni sredinom juna meseca dobiti po 60 evra, dok će penzioneri u septembru dobiti dodatnih 50 evra.

Takođe, rekao je ministar, prošle sedmice je našim građanima na Kosovu i Metohiji uplaćena mera pomoći i podrške, i to po 100 evra za svako lice, uključujući i decu, odnosno po 200 evra ukoliko je reč o nezaposlenom licu.

U junu će biti isplaćena poslednja, treća rata u vrednosti od 50 odsto minimalne zarade za pomoć privredi, kao i treća od šest rata podrške autoprevoznicima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pero

pre 2 godine

ko se danas 31.5 vakcinise, takodje dobija 3000 dinara ?

Djordje

pre 2 godine

Ako kazete da penzioneri ne moraju da se prijavljuju, da li to znaci da ce novac dobiti svi, a ne samo oni koji su vakcinisani? Ima i penzionera koji nisu primili vakcinu. Ako za njih postoji evidencija, onda ista ta evidencija postoji i za ostale, a oni moraju da se prijave.

Ja

pre 2 godine

Kako ucena? Ko te je ucenio da se vakcinises? Ne lazi.

Beku

pre 2 godine

Nije to ucena, to je stimulacija. Tebe niko ne tera da se vakcinises.

Nina

pre 2 godine

A sta ne sa vakcinisanima koji nemaju licnu kartu?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija