• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

01.06.2021

19:50

Kada ćemo živeti kao nekada? Svi smo željni SVADBI, FESTIVALA I SPORTSKIH UTAKMICA, a evo šta kažu stručnjaci - DVA SU ORUŽJA PROTIV KORONE!

Društvo

Kada ćemo živeti kao nekada? Svi smo željni SVADBI, FESTIVALA I SPORTSKIH UTAKMICA, a evo šta kažu stručnjaci - DVA SU ORUŽJA PROTIV KORONE!

Podeli vest

Situacija sa epidemijom koronavirusa pobošljava se iz dana u dan, brojke se smanjuju, ali još nije vreme da bacimo maske i opustimo se. Iako se 21. jun pominje kao datum od kada bismo mogli lakše da dišemo, lekari i stručna javnost ukazuju da se za taj datum ne smemo držati kao "pijan plota" i da vakcinacija mora da se nastavi u punom obimu

U Srbiji je koronavirus juče potvrđen kod 248 osoba, od testirana 8.684 uzorka, čime je nastavljen trend smanjenja broja novozaraženih koronavirusom.

S obzirom na sve bolju epidemijsku situaciju, Krizni štab je juče ublažio mere – ugostiteljski objekti mogu da rade do ponoći, a na kongresima može biti i 200 učesnika

Pobošljanje situacije oseća se i na Infektivnoj klinici u Beogradu, koja je pretrpela teške udare tokom epidemije pregledajući više stotina ljudi dnevno i zbrinjavajući najteže kovid pacijente.

Dr Ivana Milošević, zamenica direktora klinike, rekla je za RTS da se broj pregleda smanjio na pedesetak dnevno, dodajući da su samo dva pacijenta priključena na respirator. 

Jedni krše mere, drugi čekaju popuštanje

Iako sve sigurnijim koracima idemo ka povratku u normalan život, mnoge ograničavajuće mere ostaju na snazi – nošenje maske u zatvorenom prostoru, držanje fizičke distance, zabrana okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Upravo je poslednja mera ona na koju se najviše obraća pažnja, pogotovo kada se krši na očigled čitave javnosti. Primer je košarkaška utakmica Crvena zvezda – Budućnost u Hali "Aleksandar Nikolić", kojoj je prisustvovalo više od 5.000 ljudi, iako to nije dozvoljeno.

Takve situacije najviše pogađaju mladence koji unedogled odlažu svadbe, maturante, organizatore koncerata i festivala, koje svi željno iščekujemo. Mnogi od njih se pitaju: "Ako oni mogu, zašto ne možemo i mi?"

Pravi odgovor na to pitanje nije moguće dati, a nadležni, pre svih premijerka Ana Brnabić, rekla je da odgovorni za kršenje mera na utakmici moraju biti kažnjeni.

Na prisustvo publike na utakmici danas se za RTS osvrnuo imunolog Srđa Janković, koji je rekao da je svako kršenje mera potencijalno opasno. 

"Svi smo željni sporta i zabave, ali kad neko preuranjeno sprovede nešto što merama nije omogućeno sa razlogom, onda je taj razlog iznegiran. Ako tako nešto bude učestalo, pokvariće se ono što smo merama postigli", istakao je član Kriznog štaba.

Kada će moći da se prave svadbe i organizuju festivali 

Kad pitamo stručnjake kada će i ostali moći da se opuste, odgovor je jednoglasan – kada dođemo do ispod 100 novozaraženih dnevno, odnosno, kad broj novih slučajeva postane sporadičan. Takođe, jedan od uslova je i što veći obuhvat vakcinacije. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže za RTS da je teško odgovoriti na pitanje kada bi mogle da budu organizovane svadbe i veselja. Dodaje da će situacija biti jasnija polovinom juna i da treba pratiti broj novih slučajeva.  

"Odgovor ne može biti drugačiji od toga da pratimo kretanje novozaraženih. Naše bolnice se prazne, prelaze u normalan rad, znači da smo na dobrom putu. To znači da će nam dve kovid bolnice, Batajnica i Kruševac, primati bolesnike ako se budu pojavili", rekao je epidemiolog.

Foto: Tanjug

Navodi i da će veliki festivali moći da se organizuju u zavisnosti od toga koliko se mladih bude vakcinisalo.

"Ako se bude vakcinisalo više mladih, ovo od 20 odsto za ljude od 18 do 35 godina nije dovoljno, treba da budemo bar na 50 odsto, onda se može očekivati da svi naši festivali stvarno budu otvorenog tipa za one vakcinisane, pi-si-ar negativne ili antigenski test. Ako budemo iskoristili ove dane pred nama da se mladi vakcinišu, imaćemo taj rezultat", navodi Tiodorović.

Strpljenje i vakcinacija 

Dr Janković je građane pozvao na strpljenje iako su željni proslava, dodajući da, kao što je rekao i dr Milanko Šekler, virus 21. juna neće doći da pregovara o povlačenju iz naših života.

Dva su oružja da bi virus popustio i "povukao svoje trupe" – pridržavanje mera i vakcinacija protiv koronavirusa. Obe doze vakcine protiv koronavirusa u Srbiji primilo je više od 2.060.000 građana.

I dok je doktor Predrag Kon juče na RTS-u simbolično skinuo masku jer je, kako je rekao, situacija među vakcinisanima sigurna, dr Janković kaže da će on to učiniti kada ne bude bilo novozaraženih koronavirusom.   


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija