• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.06.2021

11:27

BEBAC PREMIJERKI BRNABIĆ: Pozdravljamo VAŠE ZALAGANJE ZA RODITELJE i izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici

Društvo

BEBAC PREMIJERKI BRNABIĆ: Pozdravljamo VAŠE ZALAGANJE ZA RODITELJE i izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici

Podeli vest

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom od početka same primene, sada već davne 2018. godine, ugrozio je egzistenciju brojnih porodica u Srbiji, kao što smo Vam to i na našem prvom sastanku iste godine najavili. Skrenuli smo pažnju u više navrata na sve sporne odredbe ovog Zakona, na neustavnost pojedinih odredbi, kao i na kršenje Međunarodne konvencije o zaštiti materinstva.

- Želimo ovom prilikom da pozdravimo prve izmene Zakona koje su donete i koje će ispraviti nepravdu većem broju roditelja u Srbiji. Znamo da bez Vaše pomoći i zajedničke saradnje ne bi ni sada nakon toliko vremena uspeli da dođemo do prvih važnih izmena.

Od početka primene izmenjenog Zakona više nijedna mama u Srbiji neće dobiti naknadu manju od minimuma, što je velika i važna stvar, posebno za majke koje su se ostvarile u ulozi roditelja iz radnog odnosa, a nisu imale 18 meseci vezanog radnog staža. I dalje smatramo da je ovaj perod od 18 meseci dugačak i suprotan Konvenciji o zaštiti materinstva, te očekujemo da se u novim promenama i ova stavka izmeni i da se obračunski period skrati na 12 meseci, kako je i bilo u prethodnom zakonskom rešenju.
 
Izmene će ispraviti veliku nepravdu prema roditeljima dece sa smetnjama u razvoju i mamama koje su poljoprivredne osiguranice, a Zakonom su bile diskriminisane. Posebno pozdravljamo i to što ste imali sluha za problem žena koje zarađuju više od tri prosečne zarade, pa će nove izmene Zakona vratiti gornji limit na pet prosečnih plata, umesto sadašnje tri, o čemu smo razgovarali i na poslednjem zajedničkom sastanku u aprilu ove godine.

Imamo i Vaše čvrsto obećanje da ćete u narednom periodu pronaći rešenje za mame preduzetnice, posebno uzevši u obzir to da je vlada naše zemlje usmerena na podsticanje preduzetništva. Mame preduzetnice neopravdano su svrstane u kategoriju žena koje imaju pravo na ostale naknade po osnovu rođenja deteta, a ne na naknadu svoje zarade, čime su stavljene u lošiji položaju u odnosu na mame koje su u radnom odnosu. 
 
Očekujemo da u nastavku saradnje i dijaloga rešimo i ostala pitanja roditelja, pre svega i dalje velikog kašnjenja naknada zarada na trudničkom bolovanju. 
 
Pozdravljamo Vaše zalaganje za roditelje koje je dovelo do prvih konkretnih izmena koje su u interesu roditeljstva u Srbiji - piše Bebac.
 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija