• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: promo

09.06.2021

07:48

Vodič za kupovinu stana

promo/a.d./ras

Društvo

Vodič za kupovinu stana

Podeli vest

Kupovina stana je veliki i uzbudljiv korak za svakog. Taj veliki korak mnogima izgleda zastrašujuće, posebno zbog činjenice da dugoročno rešavaju stambeno pitanje i za koji treba izdvojiti veliku sumu novca. Mnogi osećaju nesigurnost i ne znaju odakle da počnu. Ipak, postoji nekoliko smernica koji može olakšati ceo taj proces.
Odrediti želje i mogućnosti

Pre svega potrebno je sagledati realno svoje potrebe, način života, prioritete i finansijske mogućnosti. Na osnovu toga biće lakše odrediti deo grada za potragu i uporediti cene na tržištu nekretnina. Kako biste lakše pronašli svoj idealan stan, pogledajte kompletnu ponudu na nekretnine.rs. Pre kupovine, potrebno je dobro uraditi istraživanje i videti koji deo grada odgovara trenutnim potrebama i mogućnostima.

Prodaja stanova raste, ali raste i ponuda

Nekretnine su tržišna kategorija, što znači da potražnja diktira cenu. Potražnja za stanovima ne jenjava, a samim tim i ponuda raste. To sve utiče i na to da prodaja stanova bude u porastu. Danas mnogi mogu naći nekretninu po svojoj meri. Prodaja stanova Beograd i dalje drži na prvom mestu kada je u pitanju potražnja. Najskuplji stan je prodat u Beogradu, i tu cene po kvadratu imaju najraznovrsniji spektar. Prosek je za centar oko 3000 evra po kvadratu. U prigradskim naseljima može se naći kvadrat za 1000 evra. Manji gradovi takođe obiluju ponudom, i tu prodaja stanova raste. U nekom manjem gradu može se naći garsonjera i za 10.000 evra.

Rast prodaje stanova Novi Sad stavlja u vrh najatraktivnijih gradova Srbije

Primećeno je da je prestonica Vojvodine u poslednjih par godina postala interesantna za kupovinu nekretnine. Prodaja stanova ovde je porasla, veruje se da je to zbog toga što ljudima fali mirniji i opušteniji život, nadomak prirodnih lepota. Kada unesete u pretraživač pojam prodaja stanova Novi Sad, rezultati pretrage su u porastu na nedeljnom nivou. Razvijenost i gradski duh, a s druge strane ušuškanost i sporiji tempo života su ono što Novi Sad drži pri vrhu liste najpoželjnijih gradova.

Foto: Shutterstock

Novi Sad

Proveriti kreditnu sposobnost

Skoro 40% svih nekretnina je kupljeno posredstvom kredita. Ukoliko kupovina stana nije planirana za gotovinu, sledeći korak je odlazak u banku i provera svojih kreditnih sposobnosti. Na osnovu toga, bankarski savetnik imaće adekvatnu ponudu. Na taj način budućem vlasniku stana postaje jasnije sa čime raspolaže i koliko dugo će trajati otplata kredita. Banka je vrlo oprezna u ponudi zajmova, kako bi se izbegle sve neželjene posledice.

Proveriti investitora

Danas je lako posredstvom interneta i sajtova zvaničnih institucija proveriti preduzimača i građevinsku firmu, kako bi izbegli sve neprijatnosti, gubitke, ali i kako bi bili sigurni u kvalitet gradnje.

Dobra investicija

Možda i jedna od najvažnijih stvari koju treba uzeti u obzir pri bilo kojoj investiciji je količina novca za koju se može ponovo prodati nekretnina. Odnosno koliki je rizik i da li vrednost nekretnine može u budućnosti da opada. Prodaja stanova je unosan posao, ali isto tako za onog ko kupuje to može biti odlična investicija, ali i budući izvor prihoda. Kada se to uzme u obzir, onda izbor nekretnine treba da sagleda i atraktivnost lokacije, koja će uvek biti na ceni, a kupcu dati sigurnost.

 

 

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija