• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.06.2021

20:58

Mileševska biblioteka bogatija za 300 knjiga!

Informer

Društvo

Mileševska biblioteka bogatija za 300 knjiga!

Podeli vest

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa mileševskog g. Atanasija, Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat iz Beograda doniralo je 300 knjiga manastiru Mileševa iz svog bogatog fundusa. Reč je o raznovrsnoj literaturi, od crkvene do ruskih klasika koja će biti dostupna svim budućim korisnicima manastirske biblioteke. Tim povodom, Episkop Atanasije primio je delegaciju ovog Udruženja u manastiru Mileševi u subotu, 19. juna 2021. godine.

Članovi delegacije Viktor Lazić i Aleksandra Cukavac upoznali su Episkopa sa akcijama u oblasti kulture koje su realizovane u proteklih nekoliko godina, kao što je jedna od najvećih akcija u istoriji Srbije pod nazivom Milion knjiga za Srbiju, u okviru koje je donirano 800.000 knjiga bibliotekama u našoj zemlji ali i regionu.

Episkop Atanasije dao je blagoslov za delatnosti koje imaju za cilj širenje i očuvanje kulture, kroz želju da knjige i znanje stignu do svih. Tema sastanka bila je saradnja u oblasti kulture, promocije čitanja, kao i načini sakupljanja i čuvanja najvrednijih umetničkih dela.

Predsednik Adligata Viktor Lazić pozvao je Episkopa Atanasija da poseti Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, kao i Biblioteku Lazić koja postoji od 1882. godine, najtrajniju srpsku porodičnu biblioteku, koji rade pod krovom ovog Udruženja čiji fondovi već prevazilaze dva miliona naslova. U njima se mogu naći pisma Nikole Tesle, pismo Hajduk Veljka Petrovića, beleška Tomasa Edisona, jedinstveni eksponati poput pravoslavnih knjiga na pergamentu iz Etiopije, o čemu su već izveštavali svetski mediji. Mladi putopisac upoznao je Episkopa sa svojim izučavanjem raznih kultura tokom putovanja na kojima je obišao šest kontinenata.

Foto: Informer

Viktor Lazić i Aleksandra Cukavac zahvalili su se Njagovom Preosveštenstvu Episkopu Atanasiju na srdačnom gostoprimstvu i istakli da im je velika čast što je Episkop prepoznao Adligat kao bitnu instituciju kulture i svog saradnika. Oni su saglasni da je podrška Episkopa Atanasija i Srpske Pravoslavne Crkve od izuzetne važnosti za očuvanje kulture čitanja i sakupljanja književnih i umetničkih dela.

Delegacija Adligata poklonila se grobu Svetog Save, i posetila manastirsku riznicu u kojoj se nalaze vredna postavka mileševske svetinje.

Mileševska eparhija i Adligat su dogovorili uspostavljanje dugoročne saradnje na polju kulture, a Udruženje je izrazilo želju da nastavi da učestvuje u prikupljanju materijala za biblioteku manastira koji je podigao kralj Stefan Vladislav, a Sveti Sava ustanovio kao jedan od centara prosvetiteljstva na ovim prostorima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17