• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.06.2021

09:25

POČELA MALA MATURA! Učenici danas polažu test iz srpskog jezika!

Društvo

POČELA MALA MATURA! Učenici danas polažu test iz srpskog jezika!

Podeli vest

Mala matura za buduće srednjoškolce počela je jutros polaganjem testa iz srpskog jezika i književnosti, to jest maternjeg jezika, a oko 68.280 učenika u naredna dva dana polagaće i test iz matematike i kombinovani test

Oko 68.280 budućih srednjoškolaca planira da izađe na ovogodišnji završni ispit, a zbog epidemiološke situacije, u učionici je dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika.

Za one škole u čijim odeljenjima je do 50 učenika 8. razreda, biće omogućeno polaganje u velikim prostorijama, poput fiskulturnih sala.

Nakon testa iz maternjeg jezika, u četvrtak sledi test iz matematike a u petak kombinovani.

Pred budućim srednjoškolcima biće test od 20 pitanja podeljena na tri nivoa - osnovni srednji i napredni, a pitanja će biti otvorenog i zatvorenog tipa. Za njihovo rešavanja imaće 120 minuta.

Otvorena pitanja su kada učenici dopisuju odgovore, a zatvorena kad već imaju ponuđen odgovor.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Ministarstvo prosvete poručuje da nema razloga za brigu i da mesta u školama ima dovoljno, ove godine 11 odsto više nego učenika.

Ministar prosvete Branko Ružić ranije je najavio da će ovogodišnja mala matura imati više pitanja zatvorenog tipa.

U nedelju, 27. juna, učenici će moći da vide preliminarne rezultate na sajtu Moja srednja škola i istog dana moći će da podnesu elektronsku žalbu, prigovor prvostepenoj komisiji na određeni zadatak.

Nakon toga u utorak, 29. juna, zaseda drugostepena komisija, a u petak će biti objavljeni konačni rezultati.

U subotu i nedelju kreće popunjavanje liste želja.

Kalendar ispita, rezultata, želja:

Sreda, 23. jun - test iz srpskog, maternjeg jezika

Četvrtka, 24. jun - test iz matematike

Petak, 25. jun - kombinovani test.

Nedelja, 27. jun - do 10 sati, na nivou škola biće okačeni preliminarni rezultati završnog ispita;

- istog dana osnovci će moći da ulože žalbu i prigovore, kako elektronskim putem tako i u samoj osnovnoj školi;

- odgovore žalbe na njih prvostepena komisija trebalo bi da dostavi istog dana posle 16 sati, kao i 28. tog meseca nakon 15 časova.

Petak. 2. jul - do 8 časova biće objavljeni konačni rezultati završnog ispita

Subota, 26. jun - subota, 3. jul - do 24 sata popunjavanje liste želja elektronskim putem, bitno je popuniti najmanje 10.

Sreda, 7. jul - do 8 časova provera tačnosti svojih lista želja

Ponedeljak i utorak, 12. i 13. jul - od 8 do 15 časova podnošenje prijava za upis učenika u srednje škole za prvi upisni krug.

Petak, 16. jul - od 8 do 15 časova podnošenje prijava za upis u drugi upisni krug biće.

Od 24. do 28. avgusta - od 8 do 15 sati prijavljivanje i raspoređivanje vanrednih učenika starijih od 17 godina za upis u srednje škole.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija