• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rts.rs

28.06.2021

11:54

GRAČANICA JE NAŠE IME I PREZIME, NAŠE OKO, NAŠE SRCE - DA LI BISTE DOZVOLILI DA VAM IZVADE OKO I IŠČUPAJU SRCE? Foto/Video

Kosovo Online

Društvo

GRAČANICA JE NAŠE IME I PREZIME, NAŠE OKO, NAŠE SRCE - DA LI BISTE DOZVOLILI DA VAM IZVADE OKO I IŠČUPAJU SRCE? Foto/Video

Podeli vest

Patrijarh Porfirije poručio je iz manastira Gračanica da svaki put kada dolazi na Kosovo i Metohiju ima osećaj da se vratio u svoj dom, a da je svako odsustvo sa Kosova odvajanje od Boga i braće.

 

- Svaki put kada dođem na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo naš dom", rekao je patrijarh tokom arhijerejske liturgije služene povodom Vidovdana.

- I braću Albance vidimo kao svoju braću. Siguran sam da se možemo itekako ne samo razumeti, nego i živeti zajedno, rasti i graditi. Samo da nas ne uče miru i zajednici oni koji seju razdor među ljudima a imaju samo neke nama strane daleke ovozemaljske interese - nastavio je patrijarh.

Foto: Kosovo Online

Naveo je da su Kosovo i Metohija zemlja u kojoj smo se rodili, rodili za Hrista i naravno stekli mnogo toga, što drugi ili ne mogu ili ne žele da razumeju.

- Gračanica i svetinje koje smo pobrojali jesu svetska kulturna baština, ali braćo i sestre svetsko kao takvo ne postoji ako nema svoje ime i prezime. Naša imena i prezimena jesu Gračanica i Pećka patrijaršija, Bogorodica ljeviška, Kosovo i Metohija. Naše ime i prezime jesu naša pravoslavna crkva - rekao je patrijarh Porfirije.

Jesu to biseri svetske kluturne baštine, ali je pre toga baština naših otaca, baština Srba i pravoslavlja, dodao je patrijarh i istakao da to ne treba nikome da smeta, jer svako ima svoju baštinu, kulturu, svako se na neki način bogu moli.

- Različitosti ne treba da budu povod za sukobe i razdvajanje. Različitosti su upravo darovi, a reč dar znači da je to nešto što smo dobili kakao bi smo ga umnožili i darovali sebe drugima. Gračanica je naše oko, naše uši, naše srce, to je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredelio. Izabrao je veru u Hrista a ne večeru - ispričao je patrijarh.

- I zato kada nam kažu odrecite se Gračanice, odrecite se Kosova i Metohoije, pa gospodo, da li bi ste vi dozvolili da vam izvade oko, da vam odseku uši, da vam isčupaju srce. Znamo mi da ne bi ste pristali. To je bitka za suštinsku slobodu - podvukao je patrijarh.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Realno

pre 2 godine

Gracanica je samo prazna zgrada. Dok su nase oci, i nase srce su deca, koja treba da brane tu praznu zgradu do poslednjeg, po Vasem misljenju. Mislim da je dosta idolopoklonstva, i vreme da se vodi racuna o ljudima, dokle ih jos ima, i dok se nisu razbzali svuda po Svetu, zbog svojih posrnulih pastira. Jer koji god mladi covek, cuje takvu idolopoklonicku besmislicu, odluci da ode i da se vrati.

Dušan

pre 2 godine

Realno Idi i ne vraćaj se... Bolje i tebi i nama

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija