• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.06.2021

08:26

BIĆEMO BLIZU REŠENJA KADA NE BUDE BILO FATALNIH ISHODA! Dr Tiodorović o četvrtom talasu: Pravi ispit nas čeka na jesen!

Društvo

BIĆEMO BLIZU REŠENJA KADA NE BUDE BILO FATALNIH ISHODA! Dr Tiodorović o četvrtom talasu: Pravi ispit nas čeka na jesen!

Podeli vest

Delta soj korona virusa pojavio se u Indiji u oktobru 2020. godine i od tada se proširio u više od 80 država sveta. Po simptomima podseća na grip, kašalj je ređi, praćen glavoboljom, curenjem nosa i temperaturom. Ovaj soj virusa je 60 odsto zarazniji, najviše se zaražavaju mladi

- Ovaj soj se razlikuje po tome što nedostaje veoma važan simptom, gubitak mirisa i ukusa, a pošto se zapaljenje grla brže razvija prisutan je uporan kašalj. Mi ne moramo da imamo Indijce koji će doći kod nas, doći će neko ko je bio u kontaktu sa njima. Ono što je važno jeste da znamo ko nam dolazi. Mi imamo manji broj pozitivnih zahvaljujući vakcinaciji - kaže dr Tiodorović i navodi da treba biti svestan da ćemo imati mnogo manje posla sa ovim mutantom.

On je naveo i da je vakcinacija i dalje najvažnija kada je u pitanju korona.

- Blizu rešenja bićemo onda kada ne budemo imali ljude koji završavaju fatalno - upozorava Branislav Tiodorović.

- Već postoje dokazi i zvanično objavljeni u studijama da praktično svaka vakcina štiti i od ovo delta soja, tog mutanta, kako smo ga ranije zvali indijski soj- navodi dalje Tiodorović.

Epidemiolog Tiodorović naglašava da je važno nastaviti sa procesom vakcinacije, pogotovo što je sada vreme kada ima manje zaraženih.

- U jesen počinje i škola i počinju da rade velike firme i to će biti veliki test, da li smo sve uradili što smo mogli - istakao je doktor Branislav Tiodorović.

On je objasnio i koja je razlika iz situacije sa početka ove godine sa onom koja može da nas zadesi.

- Stariji su bili obuhvaćeni vakcinacijom, ali mlađi ne i sada imate istuaciju da je virus među mladima u radno sposovnom stanovništvu, Virus može da preživi samo u ljudskom telu i sada se pojavljuju u onima koji nisu vakcinisani. Mi na infektivnim klinikama nemamo ljude koji su vakcinisani - naglasio je Tiodorović.

Ipak, ugledni profesor je imao reči kritike.

- Svetska zdravstvena organizacija je u početku napravila promašaj da su mladi zaštićeni. Sada smo videli da nije tačno. Pitam mlade, koji će ići na Egzit, da li je bolje biti vakcinisan i ići svaki dan na Egzit, ili svaki treći dan raditi testove - naglasio je profesor Tiodorović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05