• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Andrijana Nikolić

02.07.2021

21:04

DA LI VOZAČI MOGU DA SE TUŽE I ODGOVARAJU UKOLIKO VAM UBIJU LJUBIMCA?! Slučaj Ane Mihajlovski nije jedini, šta mogu da urade vlasnici ljubimaca ako im se dogodi nešto slično!?

Društvo

DA LI VOZAČI MOGU DA SE TUŽE I ODGOVARAJU UKOLIKO VAM UBIJU LJUBIMCA?! Slučaj Ane Mihajlovski nije jedini, šta mogu da urade vlasnici ljubimaca ako im se dogodi nešto slično!?

Podeli vest

Ćerke poznate televizijske voditeljke Ane Mihajlovski doživele su užasnu traumu 30. juna kada je nesavestan vozač na pešačkom prelazu pregazio pudlu koju su izvele u šetnju na povocu. Vozač je pobegao, a za ovo delo može se teretiti i krivično

Efikasnom akcijom policije, vozač je danas identifikovan. Ovaj 57-godišnji muškarac bi trebalo da bude kažnjen po članu 269. Krivičnog zakonika za mučenje i ubijanje životinja.

Iz udruženja za zaštitu životinja "Feniks" iz Beograda rečeno nam je da ubijanje pasa na ovaj način, kao i na bilo koji, problem društva i zakona koji se nažalost ne kažnjava ili se slabo kažnjava:

- Nema razloga da se neko zaleće vozilom na pešačkom prelazu. To je moglo da bude i nečije dete. Ovo je delo koje se nažalost ne kažnjava, što je problem zakona i društva.

Šta mogu da urade vlasnici ljubimaca kojima se dogode slične situacije? Da li vozači mogu da se tuže i koji su koraci napred?

Tim povodom smo kontaktirali advokatsku kancelariju Bogdanović i dobili smo sledeći odgovor:

- Životinje (uključujući i kućne ljubimce) u građanskom pravu, i pored svih specifičnosti, imaju položaj stvari, odnosno predstavljaju objekte prava i čine imovinu fizičkih ili pravnih lica. Imajući u vidu navedeno, povreda ili smrt životinje koja je u vlasništvu nekog lica za građansko pravo predstavlja materijalnu štetu u imovini vlasnika životinje. Ukoliko je smrt životinje prouzrokovana štetnom radnjom, štetu će nadoknaditi lice koje je po opštim pravilima o odgovornosti u obavezi da nadoknadi pretrpljenu štetu. Od ove obaveze štetnik se može osloboditi samo ukoliko postoje okolnosti koje isključuju njegovu krivicu ili ako se radi o objektivnoj odgovornosti. 

Što se tiče sentimentalne vrednosti, jedina odredba koja u Zakonu o obligacionim odnosima predviđa dosuđivanje naknade štete prema subjektivnom kriterijumu jeste odredba iz čl. 189. st. 4. prema kojoj, sud može da odredi visinu naknade štete prema vrednosti koju je stvar imala za oštećenika, ako je oštećenikova stvar uništena ili oštećena krivičnim delom učinjenim sa umišljajem.


Shodno tome, zaključak je sledeći:

- Građansko pravo ne štiti same životinje već vlasnika životinje, pa će tako lice koje je prouzrokovalo smrt ili povredu životinje biti građanskopravno odgovorno prema vlasniku životinje. Samu životinju štite krivično i prekršajno pravo, odnosno, Krivični zakonik Republike Srbije i Zakon o dobrobiti životinja, koji pored toga što štiti životinje propisuje i obaveze i odgovornosti pravnih i fizičkih lica za dobrobit životinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pier

pre 2 godine

U bloku 30 vozači AKSA su ubili do sada 3 psa vozeći veliki kombi po stazama na kojima je ZABRANJEN ULAZ čak i automobilom, baš na igralištu gde se deca igraju. KO ODGOVARA ZA TO? Ili čekamo da ubiju kamionom DETE???

Pitanjce

pre 2 godine

Da li vlasnik treba da brine o svojoj "imovini" i da li maloletna lica mogu u 22h da šetkaju okolo bez nadzora sa "kućnim ljubimcem"?

Muki

pre 2 godine

Kako je ovo strava vadjenje, kao ja prijavim policiji koju zabole inace za narod, rade smao teska kriminalna dela i sto im je naredjeno, tipa zastita zena na rec, zena kaze on me udario, ovak se odmah strpa u zatvor bez pitanja, pa ti dokazi da nisi i sad bi oni kao otisli da traze nekog ko je ubio mog kucnog ljubimca a da nisam poznata licnost i da nemam veze u muriji, hahahaha, pa muskarac prijavi psihicko maltretiranje od strane zene prezentuke poruke i znate sta dobije od narodne policije, pretnje tipa mi nju sad zovemo i ona tebe ocrni najgore ti ides u zatvor hahaha, a muskarac prujavio sa dokazima, znaci dodje zena izlaze sta hoce i strpaju opet bez dokaza muskarca, ko ke lud u ovoj zemlji, samo nemoj da prica neko nasa policija, to ne postoji, posebno ne ova, kojima je sve smesno kad se prijavi.

Rade

pre 2 godine

Vlasnici životinja, trebaju da nauče svoje životinje da pažljivo prelaze ulicu, i da gledaju u semafor i da pređu kada je to dozvoljeno, a ne da nemaju ništa u glavi kao i njihovi vlasnici, i da ne kontrolisano jurcaju ulicom. Da li su u Srbiji smrdljivi psi, koji sve usraše i upišaše, svete životinje, i ko ih je za to proglasio ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

Ana

pre 2 godine

Zakon pod hitno menjati ! Zivotinje nisu stvar,disu,jedu,piju,osecaju....gazimo istu zemlju ! Ubiti zivotinju,pogotovo nekome ko se za nju brine kao o detetu,je katastrofa ! Uvesti rigoroznije kazne za nesavesne vozace.Neko moze namerno da zgazi zivotinju i da ne odgovara ! Pa nemojte da nam vredjate inteligenciju ! Ko je smislio trule zakone o zivotinjama,neka ga pod hitno i menja !

Dule

pre 2 godine

Da li će neko da se pozabavi zaštitom dece pa da okrpe nesavesnu majku koja pušta maloletne ćerke same u 11 noću.

Dosta gluposti

pre 2 godine

Srbijo, daj vise paznje i publiciteta, bolesnoj deci, bolesnom ljudima, a ne kucicima i mackama "poznatih". Ako ces da zastitis njihove kerove i macke, oporezuj ih, da i ti imas koristi od njih. Napravi na nekoj zapustenoj livadi "groblje" za te ljubimce, odredi paprenu cenu za nihovo sa'ranjivanje, kremiranje, pa neka izvole. Ima Srbija mnogo precih stvari i problema od kerova i macaka. A, sta cemo sa pticama? U Arandjelovcu, u centru grada, na ulazima velikih prodavnica prehrambene robe je puno pasa, "cipovanih", kazu, koji se ispogane tu, na trotoaru, kojim kupci hodaju, gaze u to i unose u te prodavnice, a kaze narod da je opstina dobila znacajna sredstva od Srbije da ih cipuje, napravi azil itd. Aman ljudi zdravog razuma. U kom vremenu i svetu zivimo?

mm

pre 2 godine

kerove izjednacise sa ljudima..kuda ide ovaj svet

Petar Grga Markovic

pre 2 godine

Znaci to je najgore sto nam se desava? Ne daj boze da mi neko zgazi macku. Tuzio bih ga do Strazbura. Neverovatno.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17