• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.07.2021

08:47

DELTA SOJ SE ŠIRI, A SIMPTOMI NISU ISTI! Evo kako da ga prepoznate, ovo su razlike između novog soja i ostalih varijanti virusa

AP PHOTO

Društvo

DELTA SOJ SE ŠIRI, A SIMPTOMI NISU ISTI! Evo kako da ga prepoznate, ovo su razlike između novog soja i ostalih varijanti virusa

Podeli vest

Delta soj, zaraznija varijanta korona virusa koja je otkrivena i u Srbiji, već se proširila na oko 90 država sveta

Simptomi nisu isti, postoji značajna razlika između delta soja i ostalih varijanti virusa:

Ovaj soj otkriven je u Indiji krajem marta i stoji iza razornog pandemijskog talasa koji je pogodio tu zemlju tokom proleća.

U međuvremenu je pošao na put oko sveta, a svuda gde je stigao – napravio je haos. U Velikoj Britaniji se proširio toliko brzo da je epidemiološku situaciju u zemlji vratio nekoliko meseci unazad i praktično postao jedini soj u cirkulaciji, dok je Izrael, šampion imunizacije, vratio obavezu nošenja maski nakon što su brojke počele da skaču.

Sve više zemalja odlaže ukidanje mera ili uvodi nove u strahu od delta soja, a svetski lideri i Svetska zdravstvena organizacija upozoravaju da će ova varijanta uskoro postati dominantna u svetu.

Službeno poznat kao B.1.617, prvi je put otkriven u Indiji u martu. Taj soj sada je prekarakterisan u tri različita podtipa, a svi imaju malo drugačije genetske mutacije. Varijanta B1617.2 je najčešća verzija u setu i, kako se čini, najzaraznija.

Foto: AP PHOTO

Delta soj otkriven u 90 zemalja sveta

Delta soj je karakterističan po duploj mutaciji koja se dešava kada se dve već mutirane varijante virusa spoje i formiraju treću. Ona koja je prijavljena u Indiji kombinacija je varijanti E484K i L452R. E484K je slična E484K – mutaciji viđenoj u varijantama B.1.351 (Južnoafrička Republika) i P.1 (Brazil).

Što se tiče mutacije L452R, takođe pronađene u "duploj mutaciji" u Indiji, ona ​​je prvi put privukla pažnju kao deo linije B.1.427 / B.1.429 u Americi, koja se ponekad naziva "kalifornijskom varijantom".

SZO je u martu klasifikovala delta soj kao „varijantu od interesa“ nakon što su se potvrdili strahovi da je on odgovoran za katastrofalni talas u Indiji sa gotovo pola milion azaraženih ljui dnevno.

Iako su stručnjaci u početku bili uzdržani, vremenom je dolazilo sve više dokaza da je delta soj višestruko zarazniji čak i od britanskog soja, koji je postao dominantan u većini zemalja ove zime. Procene variraju, a neki britanski stručnjaci tvrde da je od britanskog zarazniji čak 60 odsto.

Simptomi kovida izazvanog delta sojem

Mlađi ga najčešće definišu kao "jaču prehladu" ili neobičan osećaj bezvoljnosti i malaksalosti. Najčešći simpimi delta soja su glavobolja, bol u grlu, curenje nosa, a groznica i temperatura je prisutna kao do sada.

Za razliku od korone kakvu do sada znamo, ovde su gubitak čula mirisa i ukusa znatno ređi simptomi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija