• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Tanjug

04.07.2021

13:48

SRBIJA I MAĐARSKA SPOJILE CEVI! Kod Horgoša ozvaničeno "zlatno povezivanje" gasovoda! Foto

Tanjug/Siniša Kupinović

Društvo

SRBIJA I MAĐARSKA SPOJILE CEVI! Kod Horgoša ozvaničeno "zlatno povezivanje" gasovoda! Foto

Podeli vest

Javno preduzeće "Srbijagas" i mađarska kompanija FGSZ povezali su na granici s Mađarskom gasovod Balkanski tok kojim će ubuduće gas iz Turske preko Bugarske i Srbije stizati do srednje Evrope

Od sutra Mađarska zakupljuje kapacitete, a Srbija postaje važna tranzitna zemlja za srednju Evropu. Prve količine tranzitnog gasa kroz našu zemlju za srednju Evropu kreću 1. oktobra.

"U ovoj struci kada se spajaju dve cevi na granici, koje dolaze iz dve države, to se naziva zlatno povezivanje. Kada već dođemo do zlatnog povezivanja, to znači da vidimo kraj ovog projekta i da će uskoro početi snabdevanje gasom", rekao je Ferenc Sabolč, predsednik Uprave "FGSZ".

Foto: Tanjug/Siniša Kupinović

Cela trasa od Crnog mora duž turske teritorije je 130 km, potom 498 km pripada Bugarskoj, a 403 km Srbiji, dok će od Horgoša, odnosno od granice sa našim severnim susedima do Varošfelda u Mađarskoj dužina gasovoda iznositi još oko 85 km.

Godišnji kapacitet gasovoda koji prolazi kroz Srbiju iznosi oko 13 milijardi kubnih metara. Prečnik gasovoda je 1.200 mm, a maksimalni pritisak 75 bara.

Ukupna vrednost ovog projekta je 1,8 milijardi evra.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija