• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

05.07.2021

23:25

NEMA ŠALE! POGORŠALO SE ZDRAVLJE PLANINARU KOJI JE STIGAO IZ RUSIJE! Prvom Srbinu zaraženom indijskim virusom sve lošije!

Društvo

NEMA ŠALE! POGORŠALO SE ZDRAVLJE PLANINARU KOJI JE STIGAO IZ RUSIJE! Prvom Srbinu zaraženom indijskim virusom sve lošije!

Podeli vest

Reč je o mladiću starom 29 godina, punije građe i nevakcinisanom, koji se sa prijateljem krajem juna vratio sa planinarenja iz Rusije. Za obolevanje od delta virusa potrebna minimalna količina virusa

Jedan od dvojice Srba kod kojih je prvo otkriven opasni indijski soj koronavirusa po povratku iz Rusije u sve je lošijem stanju i najverovatnije će lečenje morati da nastavi u bolnici!

Reč je o mladiću starom 29 godina, punije građe i nevakcinisanom, koji se sa prijateljem krajem juna vratio sa planinarenja iz Rusije, gde su se zarazili. Na posmatranju je i cela grupa od dvadesetak planinara, kod kojih se dosad nisu ispoljili simptomi virusa.

Stručnjaci upozoravaju da ovakva sudbina može da zadesi i sve druge mlade i nevakcinisane, jer su oni sada prvi na udaru indijske korone.

Teško stanje

Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler apeluje na građane da se ponašaju odgovorno, jer je za obolevanje od delta virusa potrebna minimalna količina virusa.

- Meni je nepojmljivo da sada neko putuje u Rusiju, gde imate najveći broj novozaraženih ikada, rekordan broj umrlih po danu, onda da se vratite i razbolite. Sada ide hospitalizacija, jedan od njih će verovatno morati u bolnicu, a to su mladi ljudi. Ne znam kako da objasnim to šta se dešava s mladima. A, naravno, još su nevakcinisani - napomenuo je dr Šekler i dodao:

- Dovoljno je da manje virusa udahnete, kraće sedite sa nekim ko je zaražen i već postoji mogućnost infekcije. Olakšano je prenošenje, ali onaj ko je vakcinisan on je zaštićen i to je važno da znate. Iskustava iz drugih zemalja govore da će se indijskim sojem zaražavati u 98 odsto slučajeva nevakcinisani i ne znam gde će da se sakriju od virusa. Zato naglasak za vakcine sada treba da bude na uzrastu od 18 do 40 godina.

Srbiji preti i latinski mutant

Delta soj koronavirusa stigao je u Srbiju, ali sada se već strahuje od nove opasnosti, jer je svetom već počela da hara nova mutirana varijanta!
Nova korona po nazivom lambda širi se po celom svetu, a već je "pokorio" Latinsku Ameriku.

Ovaj soj, poznatiji i kao C37 sa Anda, dovodi do učestalog zaražavanja i pojavljuje se istovremeno u više zemalja. Ima ga već u 29 država.

Prema rečima mikrobiologa prof. dr Nade Kuljić Kapulice, novi soj je još uvek nepoznat.
- Još uvek nije dokazano da li ovaj soj daje težu kliničku sliku, a samo se pretpostavlja da se brže prenosi. Lambda soj još uvek je nepoznat i nalazi se u prvom stepenu varijante kao soj koji je "interesantan" - rekla je ona.

I član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon upozorava da su novom delta varijantom koronavirusa najviše ugroženi mladi.

- Kada posmatrate kuda će taj virus da ide, jasno je da će ići kroz mlade i one koji su nisu zaštićeni vakcinom. Vidi se jasno pomeranje ka mlađem uzrastu. I ono što se otkriva sada, to je opet kao na samom početku epidemije, to je da su to sada mladi ljudi koji imaju češće kontakte. Na početku su simptomi blaži, ali je zato zaražavanje veće, a samim tim i broj teže obolelih. Postoji bojazan i kada je smrtnost u pitanju, jer i dalje ne može da se tvrdi da je manja smrtnost od novog soja - ističe dr Kon i dodaje:

- Međutim, dinamika svega toga postaje beznačajna kada se zna da su vakcine delotvorne i da su mere iste! U Srbiji još nije dostignut kolektivni imunitet. U Beogradu u kategoriji starijih od 65 godina vakcinisano je više od 80 odsto građana, dovoljno da ovaj soj ne donese probleme kao prethodni.

Zarazna i podmukla

Da je mutirani koronavirus mnogo zarazniji i da ne daje nimalo laku kliničku sliku, smatra i virusolog dr Tanja Jovanović.

- Lakše se širi, napada i mlade osobe. Kod njih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja mirisa i ukusa, već se javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja. Ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju. Zato je imunizacija najvažnija, jer je to jedno moćno oružje za zaustavljanje cirkulacije virusa u populaciji - kaže dr Jovanović i naglašava da 99 odsto trenutno hospitalizovanih u Srbiji nije vakcinisano!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija