• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/SD

05.07.2021

13:09

ŠTA SVE TREBA DA ZNAMO O VIRUSU ZAPADNOG NILA, može da izazove MENINGITIS! Ako osetite ove simptome ODMAH SE JAVITE LEKARU!

Društvo

ŠTA SVE TREBA DA ZNAMO O VIRUSU ZAPADNOG NILA, može da izazove MENINGITIS! Ako osetite ove simptome ODMAH SE JAVITE LEKARU!

Podeli vest

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" tokom analize izlovljenih komaraca sa teritorije grada Beograda detektovala je virus Zapadnog Nila, te se sugrađanima savetuje povećan oprez

Iz "Čistoće" mole sugrađane da se ponašaju odgovorno, obavezno koriste repelente i mrežice protiv komarca, te da izbegavaju boravak napolju za vreme najveće aktivnosti tih insekata, od 19 do 24 časa, kada i ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca.

Šta je virus Zapadnog Nila? 

Virus Zapadnog Nila je arbovirus (virus koji se prenosi artropodama) koji takođe uključuje i viruse žute groznice, denge, Sent Luisovog encefalitisa i viruse japanskog encefalitisa. Ovim virusom mogu da se zaraze ljudi, ptice, komarci, konji i drugi sisari, aligatori. Na ljude i životinje ovaj virus prenose tigrasti komarci koji se hrane krvlju zaraženih ptica, i drugih obolelih životinja. Nakon uboda komaraci unose virus u telo žrtve i kod nje izazivaju groznicu Zapadnog Nila, koja se karakteriše teškom kliničkom slikom sa znacima upale mozga ili upale moždanica i kičmene moždine.

Ova arbovirusna infekcija, usko je povezana sa žutom groznicom, Sent Luisovim encefalitisom, denga groznicom i drugim zoonozama, čiji su vektori prenošenja komarci, i ima veliki potencijal u smanjenju populacije divljih ptica u nekim oblastima sveta i stvaranju ozbiljnih zdravstvenih probleme kod drugih životinja i ljudi.

Kako je osnovni način transmisije ubod zaraženog komarca, virus Zapadnog Nila se ne prenosi među ljudima putem kontakta. Međutim 2002, naučnici su otkrili da ljudi mogu biti zaraženi virusom Zapadnog Nila i na druge načine, uključujući transfuziju krvi i transplantaciju ljudskih organa ili tkiva, mada je rizik zaraze na ovaj način jako mali. Takođe, postoje dokazi da se virus sa trudnica putem krvi može preneti na njihove nerođeno dete ili preko majčinog mleka na odojče. Pored toga, laboratorijski radnici koji nepažljivo rukuju zaraženim materijalom, mogu se zaraziti virusom Zapadnog Nila preko uboda igle ili posekotine na koži.

Virus Zapadnog Nila prvi put je izolovan iz seruma jedne visoko febrilne žene 1937. u slivu Zapadnog Nila (po kome i nosi naziv), u oblasti Ugande. Nakon prvobitne izolacije, virus je bio čest uzrok izbijanja sporadičnih manjih virusnih epidemija u Africi, Bliskom istoku, zapadnoj Aziji i Australiji. Od 1990-ih, virus zapadnog Nila izaziva i povremene epidemije u Evropi i Severnoj Americi, koje su povezane i sa većom incidencom virusnog encefalitisa i pojavom drugih neuroloških simptoma.

Foto: Informer

Šta kažu stručnjaci

Stručnjaci iz Batuta upozoravaju da ovaj virus mogu da prenesu gavrani, vrane, svrake, čavke, komarci i kod njih ova bolest prolazi bez simptoma. Slično je i kod većine ljudi.

- Većina osoba (80 odsto) inficiranih ovim virusom nema nikakve simptome bolesti. Kod približno 20 odsto zaraženih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod manje od jednog procenta dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju - ističu iz "Batuta".

Preporuke "Batuta"

  • Upotreba repelenata prilikom boravka na otvorenom
  • Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje. Odeća treba da bude komotna.
  • Izbegavanje područja poput šuma i močvara i boravka na otvorenom u sumrak i u zoru
  • Upotreba zaštitne mreže na prozorima, vratima i oko kreveta
  • Isušivanje izvora stajaće vode (vodu iz saksija, posude ljubimaca)...
  • U slučaju pojave simptoma nalik na onim u vezi sa neuroinvazivnim oblikom bolesti, javiti se lekaru

Kako ističu u Batutu prenošenje infekcije na ljude i druge životinje najčešće nastaje ubodom zaraženog komarca.

Komarci se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica. U retkim slučajevima infekcija može da se prenese putem transfuzije zaražene krvi, transplantacijom tkiva i organa i vertikalno sa majke na dete (transplacentarno i tokom dojenja). Virus Zapadnog Nila se ne prenosi među ljudima putem kontakta.

U našoj zemlji infekcija virusom Zapadnog Nila prvi put je registrovana 2012. godine, a do 2018. bilo je ukupno 989 slučajeva obolelih i 97 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa ovim obolenjem. Ranija iskustva pokazuju da se prvi slučaj obolevanja obično registruje u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih tokom avgusta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17