• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

10.07.2021

20:11

KORONA NE MIRUJE NOVI SOJEVI SVE ZARAZNIJI, PEDIJATRI APELUJU: Vakcinu dati deci starijoj od 12 godina!

Društvo

KORONA NE MIRUJE NOVI SOJEVI SVE ZARAZNIJI, PEDIJATRI APELUJU: Vakcinu dati deci starijoj od 12 godina!

Podeli vest

* Korona sve više preti najmlađima, oni će na jesen biti najugroženiji

Vakcinišite decu stariju od 12 godina jer virus sve više preti najmlađima i može izazvati tešku kliničku sliku, upozoravaju pedijatri!

Savet je da vakcinu dobiju pre septembra i polaska u školu kako bi se sprečilo masovno zaražavanje, a prioritet će imati gojazni i oni sa hroničnim bolestima zbog rizika od fatalnih posledica.

Na udaru najmlađi

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis kaže da se sada moraju zaštiti najmlađi zbog toga što je epidemija promenila tok.

- Do sada deca i mladi nisu bili prioritet u procesu vakcinacije zato što su oni ređe obolevali od odraslih, imali su uglavnom blage ili asimptomatske forme bolesti i nisu bili superprenosioci virusa. Zato je prioritet bio da se vakciniše starije stanovništvo. Međutim, sada se situacija promenila. Zbog pojave mutiranih oblika i lošije epidemiološke situacije, kao i zbog činjenice da novi sojevi pokazuju veću učestalost obolevanja najmlađih i izazivaju nešto težu kliničku sliku, mi savetujemo i preporučujemo da se sva deca starija od 12 godina vakcinišu - napominje dr Konstantinidis i ističe:

- To se posebno odnosi na ugrožene kategorije, odnosno decu koja su zbog hronične bolesti, uključujući dijabetičare i gojaznu decu, u riziku za teške oblike kovida-19. Posebno apelujemo na to da bi vakcinaciju trebalo sprovesti što pre, kako bi se sprečilo masovno obolevanje dece i mladih i kako bi se sprečili teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen! Vakcinacija je jedna od najznačajnijih procedura u zdravstvenoj zaštiti. Vakcine su bile efikasne i bezbedne kod opasnih zaraznih bolesti poput morbila, dečije paralize, velikih boginja... Sačuvale su milione života. Zahvaljujući imunizaciji, te bolesti su danas gotovo eliminisane. Zato nema sumnje da je masovna vakcinacija efikasan odgovor i u borbi protiv koronavirusa!

Na pitanje koja vakcina se preporučuje najmlađima, on odgovara:

- Prema svim dosadašnjim ispitivanjima, vakcina koja se preporučuje za ovu populaciju je "fajzer". Bezbedna je, sa veoma malim brojem nuspojava, uz postignuti procenat zaštite veći nego kod starijih - preko 95 odsto.

Apel roditeljima

Da decu i mlade što pre treba vakcinisati protiv korone i zaštiti njihovo zdravlje od opasnih mutiranih sojeva, smatra i direktor Kliničkog centra u Kragujevcu dr Predrag Sazdanović!

- Epidemija se menja i nema pravila ni ko će se zaraziti ni kakvu će kliničku sliku imati. Treba svima da je jasno da od koronavirusa niko nije pošteđen. Ovo treba da bude apel svim roditeljima da vakcinišu decu stariju od 12 godina, ali i svim mlađima od 30 godina da se zaštite što pre. Pogotovo imajući u vidu da se ovaj novi indijski soj sada češće javlja od mlađe populacije i da je zarazniji 60 odsto od ranijih sojeva kovida-19 - naglašava dr Sazdanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ja

pre 2 godine

A sto niste apelovali da se mladji vakcinisu i protiv gripa? Pa jace decu strefi grip od korone. Nego sta sa onim da vakcinacija doprinosi mutiranju virusa?

Stefan

pre 2 godine

Kako to sve znate ko baba Kurana? Sram vas bilo više, zašto izmišljate? Zar i deci da ubrizgavate te otrove? Zašto? Čemu?

Veterinar Hekler

pre 2 godine

Bagro, ugasite se, smeju vam se ljudi.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija