• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

14.07.2021

11:44

MORAMO SPREČITI DA SE EPIDEMIOLOŠKA GRUDVA ZAKOTRLJA! Dr Radmilo Petrović zabrinut: Delta virus je otporniji nego izvorni!

Društvo

MORAMO SPREČITI DA SE EPIDEMIOLOŠKA GRUDVA ZAKOTRLJA! Dr Radmilo Petrović zabrinut: Delta virus je otporniji nego izvorni!

Podeli vest

Epidemiološka kriva definitivno će konstantno da ide uzbrdo, a od toga gde će biti za tačno mesec dana, sredinom avgusta, zavisiće da li će vrh četvrtog talasa epidemije početi i pre jeseni

Ovu projekciju primarijus Radmilo Petrović, epidemiolog, ne može da dopuni i procenom kojom progresijom će se uvećavati broj novoinficiranih, kojih je u utorak bilo 145, i da li bi već do kraja ovog meseca mogli da imamo nekoliko stotina zaraženih dnevno.

Kaže da se matematički model na terenu biologije ne može smatrati pouzdanim, ali i da je siguran da nismo baš u povoljnoj situaciji - kako zbog karakteristika novog delta soja, tako i zbog zastoja u procesu vakcinacije.

Zbog toga je doktor Petrović, ipak, uveren da ćemo masovno obolevanje, opet, imati i pre jeseni.

- Delta virus je otporniji nego izvorni, manja količina virusa je dovoljna da izazove infekciju, i brži je. Sve to mi posle višedecenijskog iskustva u epidemiologiji i virusologiji govori da nećemo baš celo leto izgurati sa, uslovno rečeno, malim brojem novoinficiranih na dnevnom nivou - kaže dr Petrović.

U koju god populaciju da uđe, delta vrlo brzo postaje dominantan, pa se očekuje da će soj čije prisustvo je laboratorijski dokazano 1. jula, i kod nas prestići dosad preovlađujuću britansku varijantu korone.

- Kako će se razvijati ovaj četvrti epidemijski talas zavisi od samog virusa, koji je definitivno sad virulentniji i agresivniji, ali i od medijuma na koji naleti. Nije isto da li će naleteti na populuciju sa 60-70 odsto zaštićenih, ili na nevakcinisane. Spoljna temperatura, kao što smo videli prošlog leta, nema direktnog uticaja na sam virus, ali ako se budemo okupljali u klimatizovanim prostorijama to će sigurno doprineti širenju virusa.

Foto: Printscreen You Tube rts

Već u ovoj situaciji, sa oko 100 novoinficiranih dnevno, trebalo bi sprečavati da se epidemiološka "grudva" zakotrlja, uveren je dr Petrović:

- Za početak bi morala da se uvede bolja epidemiološka kontrola na sportskim događajima i među turistima, bilo da su oni stranci koji dolaze kod nas, ili domaći koji se vraćaju sa letovanja - smatra dr Petrović.

- Mora da se nađe model da se vakcinacija ubrza, jer smo u ćorsokaku. Naš narod kad nešto neće, onda - neće. To vidim i u svojoj porodici, unuk od 22 godine više veruje svom šefu majstoru da ne treba da se vakciniše, nego meni koji sam u epidemiologiji duže od četiri decenije.

Odlučićemo na vreme

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak da nema potrebe da se pre 1. avgusta donosi odluka o trećoj dozi vakcine, jer kako je rekla, koliko je njoj poznato, nijedna vakcina nije još ni registrovana za treću dozu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav potez! Svi poludeli zbog odluke Putina i Kima! Amerika i saveznici gore, ovako nešto dosad nisu doživeli!
ŠAH-MAT

Kakav potez! Svi poludeli zbog odluke Putina i Kima! Amerika i saveznici gore, ovako nešto dosad nisu doživeli!

SAD, Južna Koreja i Japan najoštrije osuđuju produbljivanje vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, uključujući kontinuirani transfer oružja iz Severne Koreje u Rusiju, čime se produžava rat u Ukrajini, krši više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ugrožavaju stabilnost i u severoistočnoj Aziji i Evropi, saopštio je Stejt department.

01.07.2024

05:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija