• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

28.07.2021

17:25 >> 16:09

UVODI SE TREĆA DOZA VAKCINE PROTIV KORONE! Evo koje su sve odluke donete na sednici Kriznog štaba: Kraj borbe se ne vidi!

Tanjug/Zoran Žestić

Društvo

UVODI SE TREĆA DOZA VAKCINE PROTIV KORONE! Evo koje su sve odluke donete na sednici Kriznog štaba: Kraj borbe se ne vidi!

Podeli vest

Na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da se omogući davanje treće doze posebno rizičnim grupama

Treća doza će biti preporučena za građane koji boluju od određenih sistemskih i drugih bolesti.

Takođe, oko brojnijih manifestacija da se primeni pravilnik po modelu koji je bio na Egzitu. To praktično znači da će na sve veće skupove, kulturne, sportske i druge vakcinisani ulaziti sa potvrdom da su vakcinisani dok će drugi morati da imaju negativan PCR ili antigenski test.

Jedan od zaključaka današnjeg zasedanja je potpuni angažman svih nadležnih na što široj vakcinaciji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nakon sednice Kriznog štaba, javnosti se obratila epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević. Ona je apelovala je na sve građane koji to nisu uradili da se vakcinišu.

- Svakim danom imamo značajan broj ljudi koji se inficira i hospitalizuje, taj broj je sada već oko 300. Treću dozu treba da dobiju osobe koje imaju različita hronična oboljenja, transplantirani, osobe na hemodijalizi, oni sa malignim oboljenjima, hronična oboljenja jetre, bubrega, pluća... U ovom momentu to je grupa koja je prepoznata da treba da im se pojača imunitet trećom dozom, koja treba da se da šest meseci posle druge doze. Porast nije dramatičan, ali pokazuje nam da vrlo lako epidemiološka situacija može da izmakne kontroli, kaže Kisić Tepavčević.

Ona je apelovala na mlade da se vakcinišu, svaki peti čovek do 30 godina je vakcinisan.

- Oni predstavljaju značajne prenosioce bolesti. Mnogi još uvek ne razmišljaju o jeseni, o sezoni gripa, upravo je sad vreme za imunizaciju. Mladi treba da zadaju završni udarac virusu - navela je ona. 

Foto: printscreen

- Virus je još uvek tu. Vreme je godišnjih odmora, ali virus nije na odmoru - dodala je Kisić Tepavčević.

Ona je najavila da će se češće održavati sastanci Kriznog štaba, ali da nijedna nova mera danas nije donesena.

Ponovila je da je potrebno da u jesen uđemo spremni i vakcinisani i apelovala na mlađe građane da se vakcinišu kako bismo zadali poslednji udarac virusu korona.

- Kraj borbe protiv korone se ne vidi - upozorila je ona.

Gojković: Vakcinaciji se mora maksimalno posvetiti pažnja

Član Kriznog štaba Zoran Gojković rekao je da je najvažnija poruka sa današnje sednice da se vakcinaciji mora maksimalno posvetiti pažnja, a što se tiče treće doze razmišlja se o njenom davanju pacijentima koji imaju hronične i teške bolesti.

Gojković je za Tanjug kazao da broj obolelih u Srbiji raste, da taj broj nije veliki, ali da se očekujemo da će u narednom periodu biti veći.

- Dobro je što danas imamo 2,684 miliona građana koji su vakcinisani i sada imamo 52 opštine u Srbiji koje imaju više od 50 odsto vakcinisanih. Nažalost, imamo i osam opština u kojima imamo manje od 30 odsto vakcinisanih, kao i četiri opštine u kojima imamo manje od 15 odsto punoletnih vakcinisanih - kazao je Gojković.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je naglasio da je od velikog značaja da se vakciniše što veći broj.

- Imamo veliki broj građana koji se nisu vakcinisali, sve više nam se u manjim mestima razvijaju lokalna žarišta, sve u sklopu okupljanja koja se održavaju. Na tome treba da radimo. Moramo maksimalno da se posvetimo vakcinaciji, to je najvažnija i najveća preporuka sa sastanaka Kriznog štaba - dodao je Gojković.

Kada je reč o trećoj dozi, Krizni štab će obelodaniti na koji način i kome će se davati treće doze.

- Brojne studije su još u toku, jedan deo istraživanja koji je validan, koji je prošao različite medicinske forume i organe, govori u prilog tome da se mora razmišljati o davanju treće doze vakcine pacijentima koji imaju teške hronične bolesti, maligne bolesti. Biće propisano na koji način će se obavljati davanje treće doze - rekao je Gojković.

On kaže i da Srbija prati relevantna stručna tela SAD, Evrope, Azije i pokušava da donese najbolja rešenja.

- Ne treba da se opterećujemo trećim dozama, ne treba da se opterećujemo merenjima antitela, jer imuni sistem, jednostavno, ne funkcioniše tako. To je kompleksan sistem koji se ne bazira samo na jednom parametru - naglašava Gojković.

Govoreći o početku školske godine kaže da se još ne zna kako će se odvijati nastava.

- Škola startuje 1. septembra, ne znamo precizno kako će se odvijati nastava. Imamo model od prošle godine, ali smo prošle godine imali više obolelih u letnjem periodu, zasad nemamo. Da li će se promeniti situacija, zavisi od nas - zaključio je Gojković.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marija

pre 2 godine

Tako i treba, neka vakcinisani idu po kafanama i neka šire koronu jedni drugima, mi ćemo da pijemo po kućama. I obavezno da se uvedu žuti bedževi na kojima će da piše "Ja sam vakcinisan".

Djordje

pre 2 godine

Tako i treba? Primitivce i antivaksere poslati u brda nek zive po pecinama gde im je i mesto!

Rade Knežević

pre 2 godine

Тако је земљаче битно да ти имаш став,нема везе што су ти га ставили!Спортски поздрав. ???

Milojko

pre 2 godine

Samo tako nastavite i izazvacete nemire,65% je protiv vakcina,a ima i onih koji su vakcine primili pa se pokajali,ne cackajte mecku..

Ja

pre 2 godine

Ustav ne dozvoljava takvu diskriminaciju. Kad tad ce pred zakonom odgovarati svi koji ucestvuju u ovome.

Pera pravda

pre 2 godine

To šta vi pričate i radite u štabu ni pas sa maslom ne bi pojeo odgovaraće svi, kad tad

Pitanje

pre 2 godine

Kako to nevakcinisani ugrozava zdravlje vakcinisanog? Kako to da vakcina radi posao a Izrael i VB imaju veliki rast zarazenih uprkos mnogo vakcinisanih? I da...to jeste diskriminacija.

Ja

pre 2 godine

Toliko vakcinisanih i sa prelezanom koronom (taj imunitet vise niko ni ne spominje) i opet nema kolektivnog imuniteta. Kon je zimus rekao da je 1,5 miliona vakcinisanih a sada ni duplo toliko nije dovoljno.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija