• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

30.07.2021

07:10

DOBRA VEST ZA SVE KOJI SU PRIMILI KINESKU VAKCINU! Ona sadrži čitav virus, a evo zašto je to DOBRO

Društvo

DOBRA VEST ZA SVE KOJI SU PRIMILI KINESKU VAKCINU! Ona sadrži čitav virus, a evo zašto je to DOBRO

Podeli vest

Preporuka Kriznog štaba je da treću dozu bilo koje vakcine protiv kovida dobiju hronični bolesnici i oni čiji je imunitet već ugrožen zbog određenih bolesti ili operacija.

V. d. direktora RFZO-a Sanja Radojević Škodrić kaže za RTS da relevantne studije pokazuju da je vakcina Sinofarma pokazala veoma visoku efikasnost protiv delta soja virusa.

Dosad nije zabeležen slučaj kombinovanja klasične vakcine kao što je Sinofarmova i inovativnih poput Astra-Zeneke, Fajzera i Moderne.

Foto: printscreen RTS

Sanja Radojević Škodrić

Sanja Radojević Škodrić napominje da se zaštita od težeg oblika kovida koje pružaju vakcine kod rizičnih grupa može pasti šest meseci od primanja druge doze.

"Preporuka je da se trećom dozom vakcinišu rizične grupa pacijenata – imunodeficijentni, transplantirani, oni koji su na hemodijalizi, oboleli od malignih bolesti", objašnjava v. d. direktora RFZO.

Kako ukazuje, relevantna tela kao što su SZO, Evropska agencija za lekove, Kineska agencija za lekove, Američki centar za kontrolu bolesti nisu još dali preporuku za treću dozu niti cepivo kog proizvođača mogu primiti kao treću dozu.

Dodaje da ne postoji preporuka koju vakcinu treba primiti i da su za to dostupna cepiva bilo kog proizvođača.

Želeći da opovrgne stavove o neefikasnosti kineskog Sinofarma, Radojević Škodrićeva navodi studiju iz Argentine koja je pokazala da je upravo to cepivo pokazalo 84 odsto efikasnosti u sprečavanju smrtnosti kod starijih od 60 godina. Podseća i da je ta vakcina u sprečavanju obolevanja u Kini pokazala efikasnost od čak 78 odsto, a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 86 odsto slučajeva.

Kako bi građanima Srbije bilo lakše da donesu odluku o trećoj dozi, Radojević Škodrićeva naglašava da je vakcina kineskog Sinofarma rađena po tradicionalnoj metodi, za razliku od inovativnih u koje spadaju Astra-Zeneka, Fajzer i Moderna.

"Sinofarm sadrži čitav virus, dok ostale sadrže samo RNK, tj. informaciju za sintezu proteina. Kad dolazi do mutacije, stvaranje novih sojeva, dolazi upravo do promene na s-proteinu, što je razlog velike efikasnosti Sinofarmove vakcine prema delta soju, koji dominira u četvrtom talasu pandemije", navodi Radojević Škodrićeva.

O efikasnosti vakcine Sinofarma na delta soj

Pozivajući se na rezultate istraživanja visokorangiranog medicinskog časopisa iz Šri Lanke objavljene 19. jula, Radojević Škodrićeva ističe da vakcina Sinofarma pokazala efikasnost od 95 odsto kada se radi od delta soju, odnosno čak 99 odsto u uzrastu od 20 do 39 godina, a kod starijih od 60 godina 93,3 odsto.

Kao razlog da se oni koji su već primili Sinofarm i da kao i treću dozu prime isto cepivo, navodi analogiju sa polio-vakcinom koja je takođe klasičnog tipa i prima se u tri doze.

Ukazuje da je u Britaniji već bilo kombinovanja RNK vakcina, Astra-Zenekine i Fajzerove, ali da nije bilo mešanja različitih tipova vakcina.

Govoreći o praćenju nivoa antitela u organizmu, Radojević Škodrićeva ističe da postoje dva tipa imuniteta – humoralni i celularni. Prvi se iskazuje preko nivao antitela, a drugi je kroz tzv. kliničku efikasnost – da li je vakcinisana osoba koja se potom zarazila imala lakšu ili težu kliničku sliku.

Iako je epidemijska situacija i dalje stabilna, v. d. direktora RFZO-a apeluje na građane, naročito mlade, da se vakcinišu. Samo 18 odsto mladih je vakcinisano. Treba zaštititi stariju populaciju i onu grupu kod kojih je vakcina kontraindikovana, zaključuje Radojević Škodrićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gaston

pre 2 godine

Ako je tako zašto je čovek u Tetovu u Makedoniji, star 62 godine, vakcinisan sa 2 doze Sinofarm vakcine, pre dva meseca, umro od posledica kovida-19, u roku od 5 dana, i to zaražen deltom....nekako sve ove "studije" ko da pokušavaju da opravdaju Kineze i njihovu vakcinu ( koja i je dobra ali za one prve vrste kovida iz Vuhana, ali za ove nove vrste pokazuje da je sve slabija i slabija). Pa zašto treba 3 doza kad je Sinofarm vacina toliko "efikasna" a za Pfizer i Modernu ne treba???

Kasandra

pre 2 godine

Ili umireš od korone ili od vakcine, jedno ti ne gine.

Milojko

pre 2 godine

Ona je dobra i zato sto se lepe kasike i viljuske na vakcinisane...

Moma

pre 2 godine

Cudne stvari prica doktorka. Zar Astra Zeneka nije vektorska a Pfizer RNK vakcina? U tekstu doktorka kaze da je i Astra Zeneka RNK.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59