• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.08.2021

14:18

RENDGENSKI SNIMAK OTKRIVA! Drastična razlika kovid zaraženih pluća kod vakcinisanih i nevakcinisanih!

Društvo

RENDGENSKI SNIMAK OTKRIVA! Drastična razlika kovid zaraženih pluća kod vakcinisanih i nevakcinisanih!

Podeli vest

Ako ste imali dilemu da li bi trebalo da se vakcinišete protiv korona virusa, verujemo da će vam ovi prizori olakšati pri donošenju odluke

Naime, ovi oštri rendgenski snimci otkrivaju razliku koju vakcine protiv kovida čine u odnosu na nezaštićena pluća kada ih napadne virus.

Ove snimke je objavio doktor, koji je prethodno lečio osobe zaražene kovidom, jednu vakcinisanu, drugu ne.

Rendgen nevakcinisane osobe pokazuje skoro potpuno bele organe - što znači da su ispunjeni virusom. Takođe imaju intenzivne ožiljke i čini se da im nedostaje vazduha koji ulazi u pluća.

Foto: printscreen

Rendgenski snimak pluća nevakcinisane kovid pozitivne osobe

Nasuprot tome, u plućima vakcinisane osobe vazduh struji i izgledaju potpuno očišćena od virusa.

Dr Gasan Kamel, direktor medicinske intenzivne nege na Univerzitetskoj bolnici u Misuriju, lečio je hiljade ljudi od virusa od početka pandemije. Kaže da su pacijenti koje viđa mlađi nego što su bili tokom zimskog naleta 2020-21 i uglavnom su nevakcinisani.

Koliku zaštitu pruža vakcina

Kako su pokazala istraživanja, nakon jedne doze, vakcina fajzer je 36 odsto efikasna protiv Delta soja, a vakcina Oksford/AstraZeneka je oko 30 odsto efikasna protiv bolesti.

Međutim, dve nedelje posle druge doze, Fajzer pruža 88 odsto zaštite od zaraze korona virusom, a AZ pruža 67 odsto zaštite.

Foto: printscreen

Rendgenski snimak pluća vakcinisane kovid pozitivne osobe

Takođe, nakon dve doze, vakcina Fajzer je 96 odsto efikasna protiv hospitalizacije, a ubod AstraZeneke smanjuje rizik za 92 odsto.

Ožiljci na plućima

Mnogi pacijenti oboljeli od kovid-19 razvijaju oblik respiratorne insuficijencije koja se naziva akutni respiratorni distres sindrom (ARDS), koja zahteva od pacijenata da primaju kiseonik putem respiratora.

Prethodne studije ukazuju na to da ARDS može značajno da umanji kvalitet života ljudi, čak i nakon što su se oporavili, jer ostavlja nepopravljive ožiljke na plućima.

Lekari kažu da će pacijenti sa koronavirusom verovatno imati konstantni nedostatak vazduha, čak i nakon što su se oporavili.

Kažu da je većina onih koji su imali teški akutni respiratorni sindrom (SARS) imala otežano disanje mesec dana nakon infekcije - a to će verovatno biti isto za pacijente sa kovid-19.

Sada je poznato da smrtonosna bolest može dugoročno uticati na zdravlje pacijenata, nanoseći trajno oštećenje celom telu. Smrtonosna bolest nije pogođena samo plućima, već i drugim vitalnim organima i telesnim sistemima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija