• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

04.08.2021

08:00

Helikopteri iz Srbije pomažu Severnoj Makedoniji u gašenju požara

MUP Srbije

Društvo

Helikopteri iz Srbije pomažu Severnoj Makedoniji u gašenju požara

Podeli vest

Po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova sa 16 članova Helikopterske jedinice i pripadnicima Sektora za vanredne situacije došlo je u Kumanovsku regiju u Severnoj Makedoniji kako bi pomogli u gašenju požara koji je zahvatio Staro Nagoričane i sela u ovoj regiji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je u Severnu Makedoniju došao zajedno sa vršiocem dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Lukom Čaušićem i flotom koja će biti angažovana u gašenju požara, istakao je da se juče , svega nekoliko dana nakon samita u Skoplju, gde su lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije izrazili potrebu svih naroda na Balkanu da budu bliži jedni drugima i da se kroz sve forme saradnje stvori otvoreni Balkan, pokazuje koliko je to važno i potrebno.

"Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim izdao naređenje Ministarstvu unutrašnjih poslova da učinimo sve što je u našoj moći da našim prijateljima u Severnoj Makedoniji pomognemo i da bez obzira što i kod nas bukte požari odvojimo značajne snage i tehničke kapacitet kako bismo pomogli stanovništvu u ovoj zemlji da se sačuvaju ljudski životi, šumsko bogatstvo i prostor zahvaćen požarom", rekao je ministar Vulin, koga je u Severnoj Makedoniji dočekao ministar policije Oliver Spasovski.

Precizirao je da se od juče na prostoru Severne Makedonije nalaze četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova, tri vatrogasna, od čega dva „bel"- a nosivosti tonu i 200 litara vode i H-145 nosivosti tonu, dok četvrti služi za izviđanje i navođenje.

Foto: MUP Srbije

 



"Mi smo spremni da ukoliko uslovi to budu zahtevali i situacija se pogorša intervenišemo sa našim ljudima i tehnikom u bilo kom delu Severne Makedonije gde je naša pomoć potrebna", rekao je Vulin istakavši da Srbija na ovaj način sprečava i širenje požara na našu zemlju.

Kako je naglasio, mi smo jedno na ovom prostoru i moramo da budemo što bliže jedni drugima.

Izrazivši solidarnost sa građanima Severne Makedonije, ministar Vulin je u ime Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Srbije istakao da je pomoć Srbije uvek tu, da će biti brza, sigurna i da Severna Makedonija na Srbiju uvek može da se osloni.

"Nemate vi nikog bližeg, i mi nemamo nikog bližeg i to se najbolje vidi u ovakvim teškim trenucima. Nećete ostati sami. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Republike Srbije, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biće tu i u ovako teškim trenucima. Otvoreni Balkan znači Balkan Balkancima", poručio je ministar Vulin.

Dodao je da kao što su naši preci mislili, znali i sanjali, Balkan treba da pripada Balkancima i kada Balkanci zajedno rade, kada brinu o prostoru na kome žive, kada im niko sa strane ne dolazi i govori šta treba da rade onda su najuspešniji i najsigurniji.


Spasovski zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru Vulinu i Vladi Srbije na upućenoj pomoći istakavši da je u Severnoj Makedoniji trenutno aktivno 13 požara, koji prete da zahvate veću površinu.

"Važno nam je što kao država nismo prepušteni sami sebi, tu su naši prijatelji iz Republike Srbije i želim u svoje lično ime i u ime Vlade da se zahvalim na upućenoj pomoći u vidu četiri helikoptera koji će pomoći u gašenju požara", rekao je Spasovski.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17